Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Valami végtelen történik!


Odett több mint tíz éve fontos pötty a kockán. Egyedi hangja, sokoldalúsága, pikírt bája izgalmas szín a hazai pop-palettán. Megújulásról, stílusról, misszióról beszélgettünk. Ez nem az a tánc, amiből nem kérsz! 
 
Tavaly lecserélted a teljes zenekarod. Miért?
 
Muszáj volt. Kellett az új lendület, a vérfrissítés, több fronton is. Sok múlik a környezeten. Kényelmes helyzetben voltam régóta, amiben minden jól, rutinszerűen ment, hosszútávon mégsem mindig ez a jó út. Frissíteni kell! Borzalmas klisé, de a változás az egyetlen állandó. Mindig jó hatással van az emberre, hiába próbálja megfékezni.
 
 
Milyen fronton változtattál még?
 
Elindítottam a #ZenélAzUtca vlogot. Ha volt szabadidőm, annak ezzel vége. Ez egy mentorprogram, misszió, kultúrmisszió. Amellett, hogy a videó-sorozatban interjúkat, közös dalfeldolgozásokat készítek utcazenészekkel, fellépési lehetőséget biztosítok a koncertjeimen, segítek nekik sajátot szervezni, bevonom őket együttműködésekbe. A magánéletem kiteregetése nélkül szerettem volna vlogolni, a zene kapcsán teremteni valami egyedit. Nem egy tehetségkutató az egyetlen útja a zenésznek, más lépcsőfokok is elérhetnek a csúcsig, csak más lépcsőházba kell menni. Ez a program külföldön sem idegen, de máshogy valósul meg. Bécsben például az önkormányzat dönti el, ki lehet utcazenész, míg Koppenhágában bejelentett állásként működik. Itthon a veszprémi Utcazene Fesztiválon kívül nemigen van kultúrája. Itt az ideje! A közös dalokból évvégén szeretnék kiadni egy lemezt.
 
 
A veszprémi Utcazene inspirált, vagy honnan az ötlet?
 
Nem, sosem utcazenéltem. Tíz éve vagyok a popszakmában és túl sok lett az infó. Felemészt látni, sokszor milyen áron lehetsz a köztudatban. A legmélyebben kerestem újra a zeneszeretetet, alázatot. Egy ilyen pillanatban jött szembe az első utcazenész főszereplőm. Jó látni, hogy ő tiszta élvezetből csinálja, és mentes a színpadi sallangtól, ami a hazai produkciókat jellemzi. Tűzijáték, extrém fellépő ruhák, csinnadratta… egyszer csak sok lesz a showból. Nem látok az új arcok között olyat, aki hinne abban, amit csinál. Csak a youtube view-kat, meg az insta követők számát nézik. Ez a zene feladatától idegen.
A misszió megvan. Fogalmaztál meg valaha ars poeticát? 
 
Na, látod, ezt nem. Bennem inkább érzések dolgoznak, nem szavakkal próbálok tenni, inkább cselekszem. Megfogalmazhatok dolgokat. És ha nem úgy alakul?
 
Tavaly tízéves pályafutást, és harmincas szülinapot ünnepeltél. A kerek számok is sürgették a megújulást?
 
Ez inkább egy folyamat volt. Nincs menedzserem sem, a belső hangom súgott. A jubileumi koncert kapcsán sem nosztalgiáztam. Tíz év sok, de nem annyira, mint amennyit képzelek még ezzel foglalkozni.
 
Úgy tudom, első zenekarod, a zalaegerszegi Fuse-hoz csatlakozásra anno a dobos meghódítása ösztökélt. Készültél azért a pályára is? Édesapád zenész, vágytál nyomdokaiba?
 
Abszolút nem. Zeneiskolába jártam, hat évig fuvoláztam, majd elkezdtem nagyon unni. Hogy apukám zenél, valahol a kisagyamban motoszkált, de a zene nálunk olyan volt, mint a vasárnapi húsleves; nem tűnik fel, mert van. Egy biztos láb. Pushing nem volt. A Fuse-ba lépésnél tényleg csak a dobos srác mozgatott, amiből egy kedves love story lett. Ez menő dolog volt, de színész szerettem volna lenni, meg divattervező… Aztán az egyik tag benevezett a Megasztárba…
 
 
S azzal eldőlt az irány. Hova tovább?
 
Szeretnék nagy ívű, maradandó dalokkal, sikeres pályát bejárni, amihez kapcsolódni tudnak az emberek. Megtanultam vigyázni a célokkal, hisz utánuk is mindig van valami... Miért céloznám a csillagos eget, ha utána ott a végtelen? Úgy határoznám meg, hogy valami végtelen történik!
 
Mi inspirál?
 
A legnagyobb inspiráció, ha kikapcsolom a telefonom és a gépem. Rögtön megvan az élet értelme! Akkor vagyok motivált, ha nem csak magamért dolgozom. Ha másnak is köze van ahhoz, amihez nekem.
 
Sziget-himnusz, zenei díjak, A Dal-döntők, zsűrizés az Eurovíziós Dalfesztiválon, fellépés a Blondie előtt a Sportarénában, a Társasjáték főcímdala, Sztárban sztár… mire vagy a legbüszkébb?
 
Hogy minden, amit valaha csináltam, az adott pillanatban hiteles volt. Sosem erőltettek rám például tinilány szerepet, sosem mondtam olyat, amit bánnék. Az önazonosság a legnagyobb kincs.
 
Sok dalszövegíróval dolgozol, köztük Müller Péter Sziámival, Kardos-Horváth Janóval. Azért Te is írsz? Mennyi beleszólást engedsz a többi folyamatba?
 
Alapvetően a zene az én nyelvem. A szövegek kapcsán nehéz átlépnem az önkritikán, de majd ha megjön az önbizalmam, összegyűlnek a történetek, levezetem őket egy dalban! A zeneszerzés egy olyan alkotói folyamat, ami nem csak rajtam múlik. Közös döntések halmaza, ahol az enyém a végszó.
 
 
Nemrég duettet készítettél Marsalkó Dáviddal, a Halott Pénzből. Hogy fogadták a rajongók? Hasonló tervek?
 
Régóta terveztem duettet egy rapperrel. Ősszel elővettem egy régi dalalapot, és felhívtam Dávidot, szerettem volna az energiáját ebben a számban hallani. Tetszett neki a dal, tök jól megtalálta benne a helyét. Létrejött az az alkotói folyamat, amire vágytam, amiben tanulhatunk egymástól. Február 14-én volt a premier. Féltem tőle, hogy mit szól a közönség, de nagyon szeretik.
 
Nézzük az öltözködést, a színpadi megjelenést! Fontos számodra?
 
Nagyon! A divat mindig is szerelmem volt, van, lesz. Egy előadónak kutyakötelessége jól kinézni. Nincs mindig összhangban a külcsín és a belbecs, de törekedjünk rá! Fontos, hogy az ember milyen karaktert mutat a színpadon, milyen a vizuális kommunikáció. Meg sem szólalok, máris van vélemény rólam. Ez egy természetszerű törvény.
 
Tavaly lettél szemüveges. Hogy élted meg? Milyen stílust, formát részesítesz előnyben?
 
Már gyerekkoromban szemüveges akartam lenni! Annyira nem volt jó ötlet, így utólag. Divat lett, menő, csapdába estem. Egy plusz kiegészítő, amivel lehet játszani, nagyon szeretem! Keret nélkülim van. Napszemüvegből mindenevő vagyok, szeretem a klasszikus és a különleges darabokat is, hétköznapokon a diszkrét, elegáns, sportosakat.
 
 
Következő nagydurranás?
 
Kerekasztal beszélgetések során dolgozzuk majd fel a #ZenélAzUtcát, egy márkával közös kooperációban.
Nyáron pedig egy új dal!
És hát a fesztiválok. Kapolcs különösen izgi lesz, ezer éve nem játszottam ott.
Szeretnék kislemezt is… És novemberben nagykoncert Budapesten!


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim