Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Szemünkfénye


Szemüveg, kontaktlencse gyermekkorban
 
Szemüveg
A fénytörési hibák kiküszöbölésére elsősorban szemüveget rendelünk.

Milyen a jó szemüveg?
Manapság a keretek széles skálájából választhatunk. A szemüveg választásánál mindenképp figyelembe kell venni a gyermek véleményét. Fontos a gyermek személyisége. Más keretet választunk egy izgő-mozgó, sportoló gyermeknek, mint egy nyugodtabb társának. A keret anyaga lehet műanyag és fém – mindkettőnek van előnye és hátránya is. A következő szempont a megfelelő orrtámasz és szár kiválasztása. Fontos az is, hogy a szemüveg stabilan álljon a gyermek arcán, futáskor, ugráláskor ne essen le róla, ne mozogjon. Amennyiben nem megfelelően illeszkedik az orrtámasz, a szemüveg lecsúszhat, és a gyermek esetleg a szemüveg fölött néz ki. Szintén nagy szerepe van a szemüveg helyben tartásában a szárnak: megfelelő hosszúságú legyen, és ne érjen hozzá a halántékhoz. A szemüveg stabilitását növelhetjük a fül mögé ívesen illeszkedő, ún. korbácsszár használatával. Gyermekek esetében mindenképpen műanyag lencsét válasszunk! Manapság ezeket a lencséket speciális felületkezeléssel látják el, például karcmentesítő réteggel.
Gyakori kérdés, hogy a gyermek viselje-e a szemüveget testnevelés órán. Az erre adott válasz nagymértékben függ attól, hogy a gyermeknek mennyi a látásélessége szemüveg nélkül. Mérlegelni kell, hogy a rossz látásélesség miatti esetleges sérülés, vagy a szemüveg viselése jelent-e nagyobb kockázatot. Ha a szemüveg viselésére sportoláshoz szükség van, érdemes külön, ún. sportszemüveget csináltatni. Ez megerősített, teljes egészében műanyagból készült keret ütés- és törésálló polikarbonát lencsével, ami ívesebb, jobban ráfekszik a gyermek fejére, és többnyire fejpánttal ellátott annak érdekében, hogy ne essen le a fejről.
 
Kontaktlencse 
Hazánkban az állandó kontaktlencse-viselést 12-14 éves korig nem ajánljuk. Ebben a korban is csak akkor jön szóba, ha a gyermek megfelelő felelősségtudattal, kézügyességgel rendelkezik, és képes betartani a szigorú higiéniai feltételeket, képes a lencséket önállóan kezelni. Pótszemüvegre mindenképpen szükség van. Aktív sportolóknak, színpadon szereplőknek fiatalabb korban is lehetőségük van alkalmanként kontaktlencse viselésére szülői felügyelettel.
A gyermekkori szemsérülésekről
Az összes szemsérülés 20-50%-a gyermekkorban fordul elő. Gyermekkorban a féloldali látásvesztés leggyakoribb oka sérülés. Egyes becslések szerint az összes szemsérülés 90%-a elkerülhető lett volna. Nagyon fontos a megelőzés, a veszélyforrások kizárása, a gyermekek oktatása.
Gyermek sérültek esetén sokszor problémás az okok és pontos körülmények tisztázása. Ha a sérülés nem felnőtt jelenlétében történik, a gyerekek a büntetéstől való félelmükben nem, vagy nem megfelelő részletességgel számolnak be a történtekről. Előfordulhat akár az is, hogy a sérülés csak napok múltán derül ki. A szakorvossal való együttműködést nehezítheti a hozzátartozók félelme az esetleges felelősségre vonástól.
Ha már megtörtént a baj, a gyermeket minél előbb szemészetre kell juttatni, hogy időben megfelelő ellátásban részesülhessen! 
 
A szemhéj sérülései
Tompa sérülést okozhat labda, hógolyó, kő stb. Ilyenkor az alsó, a felső vagy mindkét szemhéjon véraláfutás keletkezik. Sokszor olyan mértékű, hogy a gyermek nem tudja kinyitni a szemét. Szakorvosi vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy a szemgolyó, illetve a szemüreg csontjai sérültek-e. Amennyiben a szemgolyó ép és nincsen csonttörés, maradandó károsodás nem várható, a véraláfutás néhány hét alatt nyomtalanul felszívódik.
Sebbel járó sérülést okozhat zúzódás, harapás, éles tárgy. A kezdetben nagyon vérző seb ellátása szakorvosi feladat. Elsősegélynyújtáskor a csukott szemre steril fedőkötést kell helyezni. A szemkörnyék jó vérellátása miatt a sebek nagyon hamar, szinte nyom nélkül gyógyulnak.
 
A szemgolyó sérülései
A szemgolyót ért kisebb-nagyobb ütés hatására tompa szemsérülés alakul ki. Okai azonosak a szemhéj sérülésénél leírtakkal. A szemgolyó bármely szövete károsodhat, maradandó látásromlás, látásvesztés alakulhat ki. Sokszor kívülről látható tünete nincs is, előfordul, hogy az érintett oldalon a pupilla tágabb marad. Fontos a szakorvosi vizsgálat és kezelés.
Éles eszköz vagy hegyes tárgy (kés, olló, tű, üvegszilánk, növényi tüske, fadarab stb.) okozta sérülés következtében a szemgolyó falán seb keletkezik. A sérülés során a szem belsejébe akár idegentest is kerülhet. Elsősegélyként a csukott szemre laza fedőkötést kell helyezni. A szemet megnyomni, felfeszíteni, nyitogatni tilos. A beteget minél előbb szemészhez kell juttatni.
 
Idegentest a szemfelszínen vagy a kötőhártyán 
Leggyakrabban porszemcse, homok, növényi részek, bogárdarabok, szöszök, fa- vagy fémszilánkok kerülnek a szembe. Idegentestérzést, 
irritációt, könnyezést, szemvörösséget okoznak. Ha az idegentest látható, meg lehet próbálni nedves vattapálcával óvatosan letörölni a szemfelszínről.
 Ha nem sikerül, vagy az idegentest nem látható, a szemet alaposan ki kell öblíteni. Alapos kézmosás után a csap alá kell hajolni oldalra fordított fejjel úgy, hogy az érintett oldal legyen
 
 lefelé, majd a szemet a panaszok megszűntéig, maximum 10 percig öblíteni. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, szakorvoshoz kell fordulni. 
 
Maródások 
Kémiai anyagok okozta maródások során már jelentéktelennek hitt sérülés is okozhat maradandó károsodást. Annál komolyabb a sérülés, minél nagyobb mennyiségű és koncentrációjú anyaggal minél hosszabban érintkezik a szemgolyó. A lúgsérülések veszélyesebbek, mint a savsérülések, mert a lúg mélyebben hatol a szövetekbe, hatása hosszú ideig tart. Ha kémiai anyag fröccsen a szembe, legfontosabb az azonnali alapos szemöblítés a fent leírtak szerint legalább 20 percig. A szemet bekötni nem szabad, a sérültet szemészetre kell szállítani. Fontos az anyag csomagolásának megőrzése és bemutatása.
A fentieket figyelembe véve kijelenthetjük, hogy mi, felnőttek – szülők, pedagógusok, védőnők és orvosok – vagyunk felelősek azért, hogy együttesen mindent megtegyünk gyermekeink egészséges fejlődése érdekében. Vigyázzunk rájuk, mint a szemünk világára, hiszen ők a mi szemünk fényei!
 
 
 
Dr Takács Enikő szemész szakorvos írása  
 
 
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim