Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Szemünk védelme télen


A hideg, szeles téli időjárásban meleg cipőt, csizmát húzunk, télikabátot, sapkát, sálat, kesztyűt viselünk, védjük testünket, hogy ne fázzunk. Sokszor azonban megfeledkezünk az egyik legfontosabb testrészünkre, a szemünkre leselkedő veszélyekről. Vegyük sorra ezeket!
 
Szemszárazság
Gyakran előforduló panasz, melynek oka, hogy mind a kinti, fagyos levegő, mind a fűtött lakás levegőjének alacsony páratartalma miatt a könny fokozottan párolog a szemfelszín kiszáradását okozva. Tünetei: a szem vörössége, égő, viszkető érzés. A betegek sokszor fogalmazzák meg úgy panaszaikat, hogy olyan érzésük van, mintha homokkal lenne tele a szemük.
Előfordul, hogy a szemszárazságnak furcsa módon könnyezés a tünete. Ennek hátterében az áll, hogy a szervezet érzékelve a szaruhártya kiszáradását, fokozott, reflexes könnytermeléssel próbál védekezni. Ám az ekkor termelődő könnynek az összetétele nem megfelelő, nem marad a szemfelszínen, kicsorog a szemből. Ilyenkor általában jön a szemtörölgetés, amivel a maradék jó összetételű könnyet is kitöröljük, és minden kezdődik elölről – egy ördögi kör alakul ki.
Mit tehetünk a szemszárazság kialakulásának megelőzése érdekében?
– Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot!
– Használjunk párásítót a lakásban és a munkahelyen!
– Növeljük az omega-3 zsírsavak bevitelét, melynek hatására a könny olajos fázisának termelődése fokozódik! Omega-3 zsírsavak megtalálhatók egyes halakban, a lenmagban, a chiamagban, a dióban, a pálma- és szójaolajban.
– Pislogjunk többet, segítve ezzel a könnyfilm egyenletes szétterülését a szem felszínén!
– Szeles napokon viseljünk a szabadban szemüveget, csökkentve a könny párolgását!
– Használjunk rendszeresen műkönnyet!
 
 
Téli napsütés
Nyáron szinte természetes, hogy napszemüveget viselünk. Sokan nincsenek tudatában, hogy a téli napsütés legalább annyira veszélyes, mint a nyári. Télen a hó és a jég felületéről a napsugarak 70-90%-a visszatükröződik az UV-sugarakkal együtt, így a sugárzás a szemünket nem csak felülről, az ég felől, hanem alulról, a talaj felől is éri.
Az UV-sugárzás hatása az élet során kumulálódik, így általában nem azonnal okoz bajt. Hosszú távon károsítja például a látóhártyát, a lencsét, így fokozva az időskori makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés) és a szürkehályog kialakulásának valószínűségét.
Erős UV-expozíció hatására szemünk ugyanúgy „leéghet”, mint a bőrünk. Néhány órán belül erős könnyezéssel, látásromlással, fájdalommal, szemvörösséggel járó photokeratitis alakul ki, melyet „hóvakságnak” is nevezünk. Ezt az állapotot a szaruhártya és a kötőhártya sérülése okozza, ami hasonló a napégéshez.
A napsütés okozta károsodások megelőzésére nagy hangsúlyt kell fektetni!
Viseljünk megfelelő védőszemüveget! Érdemes optikai üzletben jó minőségű szemüveget venni. Vásárlásnál figyeljünk oda a CE jelölésre, ez garantálja, hogy a lencse a minimum standard követelményeknek megfelel. Nem elhanyagolható a megfelelő szín kiválasztása. A szürke, illetve barna lencséket ajánlják téli használatra. Érdemes odafigyelni a fényelnyelési tényezőre is: annál jobb, minél nagyobb ez az érték. Fontos, hogy a szemüveg megfelelő méretű legyen, és jól illeszkedjen az arcra, hogy megakadályozza a fénysugarak fentről, illetve oldalról való bejutását.
A gyermekek szeme különösen érzékeny az UV-sugárzásra, ezért fokozottan kell figyelnünk az ő védelmükre.
 
Téli vezetés
Télen nem csak a csúszós utak, de a megváltozott látási viszonyok is próba elé állítják a vezetőket. Kihívást jelentenek a rövidebb nappalok, a ködös idő, az alacsonyan járó nap, a hóról visszaverődő fény.
A nehéz látási viszonyok kifejezetten fárasztják a szemet. Felmerülhetnek addig nem ismert látási zavarok, illetve az addigi enyhe tünetek felerősödhetnek.
A panaszok megelőzése érdekében fontos a megfelelő optikai korrekció és napszemüveg viselése.
Tartsuk tisztán a szélvédőt kívül és belül is!
 
Téli sportok
A legtöbben alig várjuk a téli szabadságot, amikor a családdal vagy baráti társasággal síelni, snowboardozni, szánkózni, korcsolyázni indulhatunk. Élvezzük a téli táj szépségeit, a siklást a havon, jégen.
Amikor a téli sportok veszélyeiről beszélünk, a legtöbb embernek a végtagsérülések jutnak eszébe. Kevesen gondolják, hogy a statisztikák szerint közel annyi szemsérülés fordul elő egy szezonban, mint végtagsérülés!
Ilyenkor szemünket nem csak az UV-sugárzástól, hanem a repülő kő-, hó- és jégdaraboktól is óvni kell. Éppen ezért fontos ezekre az alkalmakra a napszemüveg mellett egy jó minőségű, 100% UV-védelemmel ellátott, megfelelő méretű, könnyű, ellenálló, páramentesítő réteggel rendelkező, a látóteret kevéssé szűkítő, kényelmes síszemüveg beszerzése.
Kevesebb szó esik arról, mennyire lényeges a síszemüveg mellett a megfelelő optikai korrekció (szemüveg, kontaktlencse) viselése. Sok síbaleset oka éppen a rossz látásélesség. A nagy sebesség, a gyorsan változó környezet, a napos, árnyékos területek és a domborzat változásának követése mind-mind jó látásélességet kíván. Ma már a kontaktlencsék, szemüvegek, síszemüvegek széles választéka áll rendelkezésre, mindenki kiválaszthatja a számára legkényelmesebb megoldást.
 
Sötét, téli esték…
A rövid nappalok miatt sok időt töltünk a lakásban, tévét nézünk, olvasunk, számítógépezünk. Ez több szempontból is fárasztja a szemet. Megerőltető az állandó közelre fixálás, keveset pislogunk, kiszárad a szemünk.
Fontos, hogy félóránként legalább fél percre egy minimum 5 méterre lévő tárgyra nézzünk, így pihentetve a szemünket.
 
Télen gyakrabban fordul elő a látást is veszélyeztető betegség, a zöldhályogos roham. Főként a negyven év feletti korosztályban, és a „plusz”-os dioptriát viselőknél gyakoribb.
A betegség anatómiai adottságok talaján alakul ki. A kisebb méretű szemek esetében a sötét estéken, rossz fényviszonyok mellett a pupilla kitágulásával blokkolódik a szem belsejében keringő folyadék elvezetése. Ennek következtében nagyon magas szemnyomás alakul ki. Az állapot nagy szemkörnyéki fájdalommal, homályos látással, könnyezéssel, hányingerrel, hányással jár. A roham kialakulását megelőzően már észlelhetők figyelmeztető jelek: szivárványkarika látása a fényforrások körül, esti, kora reggeli homályos látás, átmeneti szemfájdalom. Ilyen tünetek esetén szemorvoshoz kell fordulni. Az időben elkezdett kezelés a beteg látását mentheti meg.
 
Összefoglalva a három legfontosabb tanács:                                                                                                                                                                                                              
– Tartsuk nedvesen a szemünket!
– Viseljünk védőszemüveget!
– Látási probléma esetén forduljunk orvoshoz!
 
Egy kis figyelmet megérdemel a szemünk is annak érdekében, hogy a szép téli tájakban még sokáig gyönyörködhessünk.


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette Konica Minolta Mexx Nautica CSD OOK Press Audi