Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Szemrevaló látvány


 Mindent a szemnek – mondhatnánk. Vizsgálatot, szemüveget, kontklencsét, esztétikát. Ám a vásárló többre is vágyik: bizalomra, kényelemre, eltávolodásra, alkalomra, hogy elményülhessen. Mert a jó látszerész gazda nem pusztán szépet akar adni, de üzletember is maradna: a kellemes látványon túl a szakmaiság és az évezredeken átnyúló stabilitás érzetét is kelteni igyekszik a vendégben. Efféle kívánalmaknak kellett megfelelnie Csiszér Tamás tervezőnek, amikor a soproni Trend Optik alaprajza fölé hajolt.
 
 Nyugalom a sürgés-forgás közepén
Az ingerek káoszában, egy hipermarket gyomrában kellett polgári rendet teremteni. Az volt a cél, hogy az üzlet nyugalmat, tervezettséget, megbízhatóságot és kiszámíthatóságot árasszon. A hipermarketben a fogyasztóra omló reklámtengert és a milliónyi márkanevet igyekezett a tervező megzabolázni, háttérbe szorítani – hogy a vendégnek semmi egyébre ne kelljen fókuszálnia, mint a látásának és stílusának megfelelő eszköz kiválasztására.
 
Barnák s szürkék birodalma
Polgári átgondoltságot mutató, derékszögeken nyugvó tervekre volt szükség. Az üzlet megjelenését négyzetek és téglalapok határozzák meg, itt-ott tűnik csak fel az ívek legszabályosabbika, a kör, hogy óvatosan megtörje a fegyelmet – ám még legnagyobb megjelenési formájában (három tükör a bemutatófalon) is eltörpül az uralkodó szögletesség mellett. A tükrökön kívül mindössze a lámpák és a székek mondhatnak magukénak néhány nem túl tolakodó ívet. A színek is visszafogottak: a sötétszürke és a tölgy középbarnája határozza meg a belsőt, és persze az örök fehér.
 
 
Láthatatlan tárolók
A koncepció része volt, hogy a vásárló mindenképpen végigmustrálja a kínálatot, így a pult az üzlet hátsó felébe került. A teret uraló önkiszolgáló asztal egyazon tölggyel készült, mint a falak díszlécei a süllyesztett szekrények mentén, melyekben a megvilágított szemüvegkeretek mágnesként vonzák a tekintetet. Az asztal jókora lábai egyben ajtós tárolók, melyek akár egy számítógépet is képesek magukba fogadni. A szemközti oldalon álló fehér szekrénysor a maga horizontális elrendezésével egészen a pultig vezeti a szemet, bőségesen növelve a térérzetet. A pult kiviláglik a bútorzatból, korpusza fényes fehér – némi túlzással úgy van jelen, mint a háromtonnás ónix oltár a pannonhalmi apátságban.
 
 
"Hisszük, hogy a rend bizalmat épít. E hitünk mentén építkeztünk, amikor a Trend Optik belsőépítészeti terveinek nekiláttunk."
 
Alapterület: 91 m2 (vizsgálóval, műhellyel)
anyagok, színek: tölgy, szürke, fehér, a márkalogók króm színűek, LED világítások, spotok. Szürke, minimalista, henger alakú csillárok.
 


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette Konica Minolta Mexx Nautica CSD OOK Press Audi