Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Stílus - Vidék -Éttermiség


A legjobb fogások, a leghívogatóbb illatok sokszor a legeldugottabb településeken bukkannak fel. Ideje volt közösségbe rendeződnie a vidéket és a minőségi gasztronómiát képviselő vendéglátóhelyeknek. Ez néhány éve meg is történt, és azóta a SVÉT névvel, a rendezvényeikkel egyre gyakrabban találkozhatunk. Jó lenne tudni végre, mit is takar a SVÉT! Bagó Zsófia, a szervezet elnöki asszisztense minden részletbe beavatott.
 
Kezdjük az elején! Hivatalosan mi a SVÉT? Milyen szervezet áll mögötte?
A SVÉT, azaz a Stílusos Vidéki Éttermiség immáron tizenhét éttermet tömörítő egyesület. A projekt mögött nem mindig állt szervezet, az egyesület két éve jött létre. Az egyre gyarapodó teendők és az egyre bővülő tagság mellé egyszerűen kellett a szervezeti forma. A SVÉT ötlete maga 2012-ig nyúlik vissza, akkor ült le Szigetmonostoron a Rosinante Fogadóban hat étterem képviselője, illetve Ruprecht László, és közösen vázolták fel a koncepciót.
 
A „vidéki” és az „éttermiség” szó könnyen érthető, párosítható. Miképp cimborál velük a „stílusos”?
Olyan éttermek alkotják a tagságot, amelyek hisznek a szívből jövő vidéki vendéglátásban. Akiknek fontos, hogy a felhasznált alapanyagok nagyjából felerészben a helyi termelőktől érkezzenek, az étlapokon megjelenjenek a régió ízei, a tradicionális fogások – természetesen az új, friss konyhatechnológiával és minőséggel párosítva. Elengedhetetlen, hogy az adott étterem tulajdonosa valóban jelen legyen, szerencsés esetben napi szinten. Hisszük, hogy a személyes jelenlét pótolhatatlan, függetlenül attól, hogy a tulajdonos a konyhában, a felszolgálásnál vagy éppen a vendégekkel való foglalatoskodással segíti-e a munkát.
 
Aki ismeri a SVÉT márkát, az nagy valószínűséggel a nagy éves rendezvénnyel azonosítja, ahol a tagságot alkotó éttermek felsorakoznak. A SVÉT egyenlő ezzel a vándorló rendezvénnyel, vagy több annál?
Jóval több annál, csak nyilván számos programunk kevésbé látványos a köz számára. Egyik példaként említhetem, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt stratégiai partnere vagyunk, segítünk a gasztronómiai kampányokban, az Ügynökség pedig a rendezvényeink szervezéséhez, támogatásához nyújt kezet. Hasonlóan fontos volt a két konferenciánk, amit a Magyar Konyhával együtt szerveztünk, és rengeteg hazai termelőt meghívtunk azzal a szándékkal, hogy elmondhassák problémáikat, nehézségeiket, javaslataikat. A cél közös, így rendkívül hasznos volt mindkét találkozó. A termelőkkel kapcsolatosan jelenleg az a célunk, hogy adatbázisba rendezzük őket, és felületet biztosítsunk számukra és a vendéglátóhelyek számára, hogy egymásra találjanak. Kijelenthetjük ugyanis, hogy ma már megvan az a termelői réteg, amelyik folyamatosan jó minőségű alapanyagokkal tudja ellátni az azt kereső éttermeket. Külföldön is már többször képviseltük hazánkat, éppen nemrég tértünk haza Spanyolországból egy nemzetközi rendezvényről, ahol az MTÜ-vel partnerségben a magyar standon mutattuk be a hazai gasztronómiát.
 

A jó alapanyag drágábbnak tűnik, mint a bolti, így nyilván magasabb áron kerül az étlapra a belőle készült főzt. Hogyan igazodik a vendégkör a magasabb árakhoz?
Van még dolgunk. Éppen ez volt a SVÉT egyik alapcélja: a minőségi alapanyag jó hírét vinni, tenni azért, hogy ne csupán a mennyiség, de a minőség is meghatározza a vendégek igényeit. A mi társaságunk nem fine dining éttermeket tömörít, bár nem kizáró ok az sem. A mi szándékunk az, hogy a minőségbe vetett hitet újraélesszük. Ahogy említettem, van még dolgunk, de úgy látjuk, van remény. Gyakran előfordul, hogy egy nagyobb rendezvényünkön óvatosan ismerkedik egy-egy étteremmel, elbeszélget a séffel, a felszolgálókkal, majd később feltűnik magában az étteremben is. Az már nagyon jó jel számunkra, hogy a tényleg eldugott vendéglátókhoz is ellátogatnak a minőségi gasztronómiát kedvelők. Ilyen például az ország egyik legkiválóbb vidéki étterme, az encsi Anyukám Mondta. De számos más „húzó” név és étterem szerepel a SVÉT tagjai közt, bizonyítva, hogy valóban kiváló éttermek szövetségéről van szó.
 
 
Hat étteremmel indult a SVÉT, most tizenhét tagot számlál a szervezet. Miképp bővül a csapat?
Folyamatosan jelentkeznek hozzánk éttermek az ország minden pontjáról. Minden esetben évekig figyeljük a jelentkezőt, valóban folyamatosan, egyazon magas minőségben, a helyi termelőkkel együttműködve történik-e a vendéglátás. Ha meggyőződünk erről az elkötelezettségéről, akkor örülünk a bővülésnek, amiről egyébként a közgyűlésünk dönt. Hozzáteszem: a bővülés számunkra nem kényszer. Tavaly például nem lettünk többen, idén viszont négy új tagot is köszöntöttünk. Ezek az éttermek: a hosszúhetényi Almalomb, a győri LaMaréda Étterem, az őriszentpéteri Pajta, és a tatai Platán.
 
 
Ha közösek a célok és nem százas nagyságrendű a tagság, akkor a viszony is barátibb lehet…
Egyértelműen az, baráti. Ez nagyon erős kapocs közöttünk. Az éttermek folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, ha épp úgy alakul, segítséget kérnek egymástól, a közös rendezvényeken pedig páratlan a hangulat. E nélkül talán nem is működnénk. Barátokat még a főváros is delegál, ott van például a Pannónia Gasztrohajó, ami a SVÉT budapesti ékszerdoboza a Dunán. A Pannónia Gasztrohajó egy úszó étterem, ahol minden hónapban más-más tagéttermünk régiója, alapanyagai és borai mutatkoznak be egy kilencfogásos vacsora keretein belül.
 

És hol találkozhatunk idén a SVÉT rendezvényeivel? Említenél néhány helyszínt?
Minden évben egyszer megrendezzük a mini SVÉT-et a Rosinantéban. Április végén Palkonyán gyűlünk össze a Hú!SVÉT-ra, aztán két kisebb rendezvény, a noszvaji Nomád Glamping Piknik és a pannonhalmi Levendula SWEET következik, majd szeptember 8-án Rácalmáson várunk mindenkit a nagy, valamennyi tagéttermet felsorakoztató SVÉT-re. A rendezvény regisztrációjával kapcsolatban is tanultunk: immáron online felületet biztosítunk hozzá, hogy a kuponok beszerzéséért ne kelljen hosszú sorokat kivárni.
 
Van-e még bármi, ami – túl a minőségen, túl a helyi termelőktől való beszerzésen és baráti hangulaton – összeköti a tagokat?
Az emberközeliségbe vetett hit.
 
 
 
 
Zsiga Henrik írása


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim