Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Révbe érni


A krisnások úgy tartják, a tehén a teremtés egyik legnagyobb ásza, merthogy a világ leghaszontalanabb dolgából, jelesül a fűből, a leghasznosabbat készíti, jelesül a tejet. Ez az asszociáció ugrott be, miután több ízben is meglátogattuk a tihanyi révnél a Piac Placcot – merthogy a partközelnek ez a sivár, elhanyagolt, gyomok lakta területe szombatonként immáron a Balaton egyik legpezsgőbb szeglete. Persze okkal pezseg az élet: a Piac placc ugyanis nevével ellentétben nem piac, hanem program, abból is a jóféle! Nem véletlenül érkeznek ide annyian még a fővárosból is.
 
A tihanyi rév tavasztól őszig rendre forgalmassá lesz, kompok jönnek, kompok mennek a főszezonnal párhuzamosan sűrűsödő gyakorisággal. A rév környékén lüktetésre amúgy sem lehet panasz, itt fut össze a faluból érkező út a Balaton partja mentén kanyargó aszfaltcsíkkal, no és az említett Szántód felől érkező kompokkal. Jó választás volt épp ide telepíteni a piacot.
Mint nagyjából minden pörgős rendezvényen, az egyetlen gyenge pont nyilván itt is a parkolás. Ha az autót végül sikerül letámasztani, kezdetét veheti a szombat délelőtti, selymes tempójú, kávéillatú kikapcsolódás. Van piac ezerféle, ám a tihanyi a bizonyíték, hogy egy piacot is lehet magas szinten szervezni, üdítőn válogatni hozzá a kézműveseket, a művészeket, a portékáikat kínálókat és a büféseket.
Menjünk sorjában! A révhez közelebb eső szegletet az ócskapiacosok lakják be. Szerencsére itt nem az Ausztriából behozott, törött nyelű teniszütők sorakoznak, hanem a múlt dicső tárgyi emlékei – akad itt bőséggel a paraszti világ hagyatékából, a szocreál éra termékeiből, meg egy rakás antik bútor, lámpák, hokedlik, ládák, kosarak, demizsonok, fésülködőasztalok, tányérok, kancsók, festmények, szerszámok, és a sor végtelen. Hogy az árakra a helyszín és a látogatói kör összetétele milyen hatást gyakorol, nem elemeztük.
 
 
Arrébb már a kézművesek alkotnak falanxot. Sajt, méz, hús, szörp mellett kézműves kisipari termékek, úgy mint szappan, öv, ruha hűsöl az egymásnak vállat vető sátrakban. A látvány színes, és nagyban emeli a piac fényét, hogy a kirakodók maguk is kitesznek magukért: nem omlik össze egyetlen sátor sem, nem tákolt placcok mentén sétál a betérő. A nyári forróságban a szerencsésebb árusok a felhőkig magasodó fák tövében vernek tanyát, és szintén a fák nyújtotta hűvösben bukkannak fel azok a művészek, akik e délelőttökre kipakolják a maguk portékáit – szobrokat, installációkat, festményeket.
 
 
Az éhezőknek-szomjazóknak szavuk sem lehet. Nincs szükség viadalra a betevőért, jut mindenkinek, elég a büfés – és a feltálalt étkek minőségben felzárkóznak a piac miliőjéhez. Elsősorban street food van terítéken, de a vitorla formájú ponyvák alatt igazán hívogatóak a hűs szörppel vagy fröccsel tálalt friss fogások.
Évente egyszer pedig újabb szintet lép a placc, és kiállítást és vásárt emel a kortárs művészeknek – ez az esemény az ARTplacc, ami az érdeklődők további százait repíti Tihanyba. A hófehér sátrakban egyaránt feltűnnek kortárs iparművészeti tárgyak és művészeti alkotások. Napszemüvegtől a ruhákon, táskákon át a karkötőig, kerámia dísztárgyaktól a konzervált balatoni levegőig akad mindenféle jószág.
 
 
A felsoroltakból is látszik, van itt dolga a vendégnek, ám ha csak annyit tesz, hogy elterül valamelyik babzsákon a kávéjával, és a szorgos tömeget fürkészi, már szerzett magának egy remek szombat délelőttöt.
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim