Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Origami mobilok


A mobiltelefonok terén az utolsó nagy innováció az érintésérzékeny kijelző volt. Azóta is gyorsulnak, okosodnak a telefonok, de egy új, igazán nagy áttörés még várat magára. A piacvezető gyártók tudják, hogy komoly előnyre tesz majd szert, aki elsőként találja meg az új irányt. Sokan úgy gondolják, hogy a következő nagy dobás a hajlítható kijelző lesz.
 
Az alapgondolat izgalmas. Van egy ergonomikus, kézreálló méretű, könnyen zsebre vágható telefonunk. Mi lenne, ha igény esetén, kihajtva, duplájára növelhetnénk a kijelző méretét? Lenne végre egy igazi táblagép-transzformerünk. Sokszor olyankor is szükségünk lenne pár percig egy tabletre, amikor épp nem hoztunk magunkkal. Egy fotó, egy videó sokkal jobban mutat, részletgazdagabb egy dupla akkora kijelzőn. Egy térkép is jobban tanulmányozható indulás előtt, ha nagyban látjuk, de egy könyv vagy egy újság is jobban olvasható, ha nagyobb képernyőn jelenítjük meg. Aztán pár pillanat alatt összecsukjuk, és visszakapjuk kedvenc, zsebre vágható telefonunkat.
 
Az első egy ismeretlen kis gyártó volt. A Royole hajlítható mobiltelefon bejelentése után azonban a nagyok közül is beszálltak páran a versengésbe. A Samsung, a Huawei, a Motorola és a Xiaomi is megmutatta, milyen lesz a saját változatuk. Most, 2019 végén a Royole FlexPai-on kívül csak a Samsung Galaxy Fold van forgalomban, ami azt jelenti, hogy nem az ötlet, hanem a megvalósítás állítja igazán kihívások elé a gyártókat. Még a Samsung készülékének megjelenését is bizonytalan időre elhalasztották, amikor az újságíróknak tesztelésre küldött példányok több mint fele pár nap alatt használhatatlanná vált. Minden esetben a kijelző adta meg magát, de nem azonos módon. Hol a gyárilag alkalmazott fólia eltávolítása tette tönkre, hol a hajlító mechanizmus sértette fel a kijelzőket. A Samsung Fold javított változata szeptemberben jelent meg korlátozott mennyiségben és egyelőre csak az Egyesült Államokban.
 
A többiek se akarnak végleg lemaradni, de a nemrég beharangozott Microsoft Surface Duo, ZTE Axon M, Sony Xperia Slide és LG Foldi csak 2020 végére várhatóak, ahogy az Apple házatájáról kiszivárgott pletykák is legkorábban jövőévvégi megjelenést sejtetnek.
 
A Huawei is 2019 végére tervezi a Mate X megjelenését. A Xiaomi MI Fold megjelenési idejéről még nincs hivatalos információ. A Motorola a Lenovo segítségével a nagy legendát, a Razr termékvonalat szeretné újjáéleszteni egy belső kihajtható képernyővel. Nagy meglepetésre nemrég – beelőzve nagy riválisokat – bejelentették, hogy december huszonhatodikától előrendelhető lesz a készülékük. Ha a beígért készülékek mind megjelennek, még mindig lesz valami, ami visszatartja majd az elterjedésüket. Ez pedig az ár. A legolcsóbb a Xiaomi lesz, ami 1000 dollárról fog indulni. A Motorola Razr 1500 dolláros árcédulát jelentett be. A Samsung Fold legszerényebb változata már 2000 dollárba fog kerülni. A Huawei pedig még ennél is minimum 500 dollárral drágábban fogja adni a saját fejlesztését. Ezek Magyarországon félmillió forint körüli árcédulákat jelentenek majd.
 
A hajlítás módja nagyon változatos. A Samsung megoldása az egyik legvastagabb, de egyben a legbiztonságosabb is, hiszen náluk a nagy képernyő az összehajtott készülék belső részébe kerül. Így a hajlítható, ezért a merev Gorilla Glass védelemmel nem rendelkező képernyő védetté válik a leejtés és a karcok ellen. Hasonló a Motorola megoldása is. A Huawei megoldása ennek pont az ellenkezője. A nagy kijelző összehajtva kívülre kerül, így vékonyabb, szebb lesz a mobil és nagyon kreatívan lehet felhasználni a telefont nyitott és csukott állapotban is. Például a Huawei Mate X képes lesz fotózás közben megmutatni a képet mindkét oldalon, így a fotóalany is láthatja a róla készülő képeket. A Xiaomi rendszere talán a legextrémebb. Összehajtani úgy lehet majd, hogy mindkét oldalon negyednyi részt kell hátra csukni. A Huawei és Xiaomi megoldások legnagyobb gondja, hogy így a kijelzők védtelenül maradnak. Minden egyes karcolást, ejtést a képernyő fog elszenvedni.
 
A valódi áttörés tehát még várat magára. Mindegyik hajlítható mobil erősen kísérleti stádiumban kerül majd a polcokra. Igazi úttörők lesznek azok a vásárlók, akik hajlandóak kifizetni értük a magas vételárat. Cserébe azonban pillanatok alatt egy sci-fi mozifilmben érezhetik majd magukat, míg mi, többiek irigykedve fogjuk nézni, ahogy telefonból tabletté origamizzák a drágaságukat.


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette OOK Press Konica Minolta Mexx Nautica CSD