Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Nyolcezresek csúcsán


A földtörténeti újkorban két szárazföldi lemez birokra kelt egymással, és az ütközetben megszülettek a Távol-Keleten a nyolcezres csúcsok, összesen tizennégy. Sehol másutt nem nyúlnak ilyen magasságba a hegyek. A hideg csontig vág, a vihar havat hord, a jég tonnás darabokban omlik, mégis az oxigénben szegény levegő az, ami leginkább igénybe veszi a vendégségbe érkező szervezetet. A kisegítő oxigén nagy segítség a mászásban, a hegymászók néhány százaléka mégis elutasítja a használatát. Klein Dávid az egyik. Interjú.
 
Első nagyobb megmérettetés?
Hazai sziklákon, majd Tátra-túrákkal kezdtem. Egy ilyen szép tátrai mászás után, ott fogant meg az támadt az a merész ötletünk, hogy egy kisebb csapattal, hogy indítsunk „himalájai” expedíciót szervezünk. Elsőként a Hindukus-t hegység legmagasabb csúcsát, a 7708 méteres Tiricsmirt céloztuk meg, egy a hétezresek közé tartozó hegyet, annak csúcsát korábban a magyarok még nem érték el.. Előttünk magyar mászók még nem látogattak el erre a vadregényes vidékre. Alpesi mászók voltunk, nem volt himalájai tapasztalatunk, de így is sikerrel jártunk. Ez 1998-ban történt.
Kisegítő oxigén nélkül?
Igen, eddig csak úgy másztam. Azóta: négy nyolcezer feletti csúcsot is sikerült elérnem, azokat is palackosmindegyiket palackozott oxigén nélkül. Ez most hazai rekordnak számít.A ma élő magyar hegymászók közül nekem van így a legtöbb palack nélkül elért nyolcezresem. De ne feledjük: Zsoltnak sokkal több volt…
Mi más oxigén nélkül?
Minden. A Mount Everestet elérők több mint 96%-a kisegítő oxigént használ, és, ez a szám jól mutatja, nehézségi arányokatmilyen nehéz palack nélkül létezni odafent. Az oxigén elégtelen jelenléte a legnehezebb faktor a nyolcezres csúcsok elérésébenEgy nyolcezres elérése során a ritka légkör jelenti a legkomolyabb kihívást – ha ezt a faktort megváltoztatod, akkor épp a feladat lényegét változtatod meg. Mintha gyaloglás helyett bringán tennél meg egy távot…
Szokták mondani: olyan érzés oxigénhiányos környezetben lenni, mintha be lennél rúgva. Talán nem ez a legszerencsésebb hasonlat, de ha már használjuk, Ha ez az analógia, akkor ne egy baráti grillezésre gondoljunk,  legyen a környezet, hanem egy kétszáz méter magas állványzatonállványzatra, ahol ebben az állapotban éppen kéne hegeszteni kell. Így már nem is olyan vidám a kép. Szűkebb a látótér, rendezetlenebb a mozgás, és nem fűt a test, mert nincs oxigén, amit elégethetne. Harmadannyi "„fűtőanyaggal” harmadannyit harmadannyira fűt csak a test, és a mínusz húszat mínusz ötvennek érzed.
Az Ooxigénhiányos környezetben iszonyú súlyingadozásba kezd a test miatt egy-egy expedíció során rengeteg súlyt veszítünk. Ennek az a fő oka, hogy míg a nyugalmi pulzus az egekbe mászikkúszik, addig az emésztés gyakorlatilag leáll: , merthogy azaz emésztés egy energiaigényes folyamat, és a testnek gazdaságosabb saját szöveteitet lebontania. Egy elnyújtott csúcsmászás során akár napi 10-20.000 kalóriát is elégetne a szervezet, de annyit ennyit szinte képtelenség bevinni, s ha sikerülne is, oxigén nélkül nem tud a szervezet mit kezdeni a bevitt táplálékkal. Arktikus körülmények közt, ha nehezen is, de működik a kalóriapótlás, mert ugyan ott is hideg van, viszont van oxigén is bőséggel. A hegyen ritka a levegő, leáll az emésztés, és így az étvágy is megszűnik. Évek alatt mindenki kikísérletezi magának, mi az, amit étvágytalanság esetén is képes megenni.
 
 
Feltételezem, a himalájai expedíciók igénybe veszik a pénztárcát…
Alaposan. A csúcsdíj, a felszerelés, az alaptábori logisztika vagy éppen – ha valaki használ – a palackos oxigén mind drága. Az az előnye mindenképp megvan a tiszta, kisegítő oxigén nélküli mászásnak, hogy olcsóbb. A pénz ebben a sportban is sokat segít – egy darabig. Az alaptáborig. Onnan már nincs jelentősége.
Hogy állunk mi, magyarok a legnagyobb hegyekkel?
A tizennégynyolcezres csúcsból tizenkettőt már megmászott a hazai hegymászó közösség. Két csúcsot kell még elérnünk, a Sisapangmát és a K2-t. Illetve akad itt még egy fél feladat: elérni az Everestet kisegítő oxigén nélkül. Palackkal már hatan megmászták, oxigén nélkül még senki. Sporttörténeti mérföldkő lenne, ha mindezekről elmondhatnánk, hogy teljesítettük.
A Sisapangma körül régóta bizonytalanság van. Az 1987-es magyar expedíció tagjai megmászták ugyan, de a fotók, a beszámolók alapján a mászók csupán az előcsúcsot érték el, a főcsúcsot nem. Néha a csúcsok között csak néhány tízméternyi magasságkülönbség van, a távolságuk viszont több száz méter – és képtelenség szemre megmondani, melyik a magasabb. Az akkori expedíció valamelyest vakon repült e tekintetben, szeretnénk egy tisztázó beszélgetésen döntést hozni.
Mi változott a himalájai hegymászás körül az utóbbi évtizedekben?
Továbbra is három csoportra oszthatók a hegymászók: vannak a hivatásosok, köztük a serpák. Másodsorban ott vannak a sportszerűen mászók, mint magam is, harmadjára pedig az ügyfelek, kalandorok, akik sok esetben szép egyéni vagy társadalmi célú motivációval érkeznek. Az elmúlt évtizedekben e harmadik csoport megerősödött, aminek következtében az őket kiszolgáló helyi logisztikai és ellátó háttér is komolyabb lett. A serpa nép megtartotta magának és fejleszti, kézben tartja a szolgáltatások javát.
Mi történt idén? Volt egy expedíció…
Augusztusban tértünk haza. Én tavasszal , épp a Sisapangmát próbáltuk próbáltam megmászni, ősszel pedig Szilárd barátommal Pakisztánban jártunk. A tavaszi expedíció során csapatunk tagja volt egyElőttünk egy bolgár srác indult neki, sajnos nem járt sikerrel, Boyan Petrov is. Ismertem korábbról, együtt másztuk az Annapurnát 2016-ban. Ő sietett, mert az évre az Everest megmászására is engedélyt kapott. Elindult, az olaszok az alaptáborból állítólag még látták távcsövön keresztül, amint a csúcs felé tart, aztán nyoma veszett. Hatalmas nemzetközi figyelmet kapott az eltűnése, a kínai hatóságok pedig ezt nem szeretik. Az engedélyekből fakadó bevétel nekik nem kenyérre kell, mint mondjuk Nepálnak. A hatóságok befeszültek,, és egy gyenge csúcskísérlet után megtiltották a további mászást a mi csoportunknak, és egy másik, velünk párhuzamosan készülődő kínai expedíciónak is. Persze akár a Atiltás ellenére is még nekiindultunk volna, legfeljebb utána ülünk pár napot egy őrszobán, de nem tettük, mert az időjárás amúgy sem kedvezett.
Legveszélyesebb mászásod?
A statisztika szerint az Annapurna a legveszélyesebb csúcs. Nagyjából Kkétszáz sikeres mászásra negyven haláleset jutott. Szélsőségesen veszélyes. Már a statisztika is elrettentő, de később, ha ránézel a hegyre, az útvonalra, látod, hogy itt nem babra megy a játék.Csak ránézel a morfológiájára, és látod.
 
 
Hogy épül fel egy expedíció? Milyen szakaszokból áll?
Négy szakaszra bontjuk az expedíciókat. Első a megközelítés, ami a Budapesttől az alaptáborig tartó utat jelenti. Megérkezés Katmanduba, engedélyek beszerzése, felvonulás a hegyre, jakokkal, teherhordókkal. Ez akár két-három hetet is igénybe vehet. Második szakasz a felépítés, amikor az alaptáborból egyre magasabbra „szúrunk fel”, és az egyre magasabb pontokon eltöltünk három-négy-öt napotegy-két éjszakát. Így akklimatizálódunk – tulajdonképpen a vörösvérsejtjeink számát növeljük. Ez a szakasz a leghosszabb, és türelmet igényel. Legutóbb például annyira rossz időt fogtunk ki a hegyen, hogy két hétig csak a sátorban üldögéltünk. A harmadik szakasz a csúcsmászás, fel a 2., 3., 4. táborba, aztán fel a csúcsra. Ennek az időpontját két élettani folyamat optimuma és az időjárás határozza meg: az akklimatizációnk az expedíció első napján a legrosszabb és az utolsón a legjobb – az állóképesség viszont épp ellenkezőleg: az első nap a legjobb és az utolsón a legrosszabb. Az időjárás persze nem törődik az optimális időponttal, átrajzolhatja a terveket. A Nnegyedik szakasz pedig a levonulás, hazatérés.
Több hónapig készülődtök. Milyen érzés nemet mondani a csúcs közelében?
A második Mount Everest-expedíción 8700 méterig jutottam. Vissza kellett fordulnunk, Edina, az alaptábor-vezetőnk „leparancsolt” bennünket a hegyről. Lefelé egyrészt persze nagyon el voltam kenődve,nyomasztani kezdett, hogy nem sikerült elérnünk a csúcsot, másrészt viszont hihetetlenül büszke voltam,így – hogy valamivel vigasztaljam magam – mindenkinek elmondtam, hogy mennyire fegyelmezett csávó vagyok: első szóra fejet hajtottam a táborvezetőnekEdina azt mondta, hogy forduljak meg, és én megfordultam. Lefelé ezt el is híreszteltem a többi mászónak. Három nap múlva leértünk, Edina behívott a kommunikációs sátorba, megmutatta a rádiónaplót. Kiderült, mennyit anyáztam, amikor megtudtam, hogy vissza kell fordulnunk. Semmire nem emlékeztem a beszélgetésből. Ennyit a fegyelmezett csávóról…
A látás?
Egyetlen dologból viszünk a csúcsra tartalékot: speciális szemüvegből. A légkör fent ritkább, így az UV-sugárzás is erősebb, és az kikezdi a szemet, a hóról visszaverődő napfény pedig szinte éget odafent. Előfordult nálam, hogy fent, 7000 méteren az egyik szememmel kezdtem rosszul, zavaróan életlenül látni. Az alaptáborvezetőnk Felhívtam műholdason az itthoniakat, akik hajnalban riasztottak egy itthoni szemorvost, aki annyit javasolt, cseppentsek glükózoldatot a szemembe. Hát az éppen nem volt nálam a hegyen, úgyhogy a következő javaslata az volt, oldjunk kockacukrot vízben. Cseppentettem belőle, helyrejött a látásom.
Hol olvashatunk az útjaidról részletesebben?
Mezey László Ösvény a felhők felett című könyvében.
 

Klein Dávid 1975-ben született, 13 évesen ismerkedett meg a hegymászással. 1998-ig hazai hegymászó iskoláinkban, az Egyesült Államokban, a Magas-Tátrában mászik. Magashegyi expedíciós hegymászó karrierjét 1998-ban kezdte el.
Jelentősebb expedíciós eredményei:
• 1998-ban az első magyar Hindukus-expedíció vezetője (7000 méterig jut)
• Négy nyolcezer méter feletti csúcsot mászik meg: Gasherbrum II (8035 m, Pakisztán, 2003), Cho Oyu (8201 m, Tibet, 2004), Manaslu (8163 m, Nepál, 2015), Annapurna I (8091 m, Nepál, 2016) – valamennyi csúcsot palack nélkül éri el
• 2001-ben sikertelen expedíciót vezet az Everest keleti, technikailag rendkívül nehéz falára
• A Mount Everesten tett kísérletei során 2007-ben 8600, 2014-ben 8700 méterig jut oxigénpalack nélkül
• Két téli túrát hajt végre Alaszkában

     


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette Konica Minolta Mexx Nautica CSD OOK Press Audi