Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Mindig úton


Mit tapasztalsz az utazási piacon: változnak-e a szokásaink? Többet utazunk? Kevesebbet utazunk?

Úgy fogalmaznék: átrendeződtek az utazási szokásaink. Korábban is bennünk volt a vágy az utazás iránt, de vegyük alapul a rendszerváltás előtti időszakot: egyszerűen nem volt kedvünk utazni, többnyire az anyagiak miatt, illetve az országhatárok elhagyásával kapcsolatban is voltak nehézségek. Ma azonban már kijelenthetjük: túlnyomó részben online foglaljuk az utazásainkat, mondhatni, a-tól z-ig, emellett folyamatosan hallani az utazási irodák megszűnéséről, amelyek tevékenységét az online turizmus egyszerűen átveszi, átrendezi. Nem tudhatjuk, ez jó vagy rossz, egyszerűen alkalmazkodunk, reagálunk a változásra. 
Mindezen felül ‒ a nagy „szabadságra” való tekintettel ‒ egyre többet utazunk, egyre több élményt szerzünk. Az online turizmus lehetőséget ad arra, hogy egységnyi pénzért ne csak egységnyi élményt kapjunk, hanem annál sokkal többet. Ezért is van az, hogy évről évre többet utazunk, növekszik mind a külföldre, mind a belföldön utazók száma.
 
Az internet alaposan felforgatta a régi megoldásokat. Miben változtak az utazók foglalási szokásai?
Az internet hatására kitárult a világ. Korábban egy hagyományos utazási irodában jelentős időt töltöttünk el egy kedves utazási szakértő mellett. Az internet segítségével ugyanannyi idő alatt sokkal szélesebb kínálatból választhatunk. 
A foglalási szokások tekintetében elsősorban a kényelmet keressük az internet segítségével, valamint alaposabban utánajárunk az úti célokkal kapcsolatos tudnivalóknak, egyre többet olvasunk blogokat, valós utazási élményeket, mielőtt foglalnánk. Olcsóbb ajánlatokhoz is hozzájuthatunk.
 
Mik a fő jellegzetességei annak, ahogy mi, magyarok utazunk? Célszerű lenne némely foglalási szokásunkat átgondolnunk? 
Szeretünk mindent az utolsó pillanatra hagyni, karácsonykor, nyáron, a suli végén megugrik a foglalások száma, és jönnek a last minute utak. Tény, hogy mi, magyarok is egyre többet utazunk. Persze aggodalommal tölt el, hogy ehhez kapcsolódóan élen járunk a személyi hitelek felvételében. Milliárdokat veszünk fel, hogy kielégítsük az utazási vágyainkat. A jó hír az, hogy sokan utaznak egyre tudatosabban. Tapasztalatom szerint „nem vagyunk topon” a pénzügyek területén, így jóval többet költünk utazásra, mint megengedhetnénk magunknak. 
Át kéne gondolnunk foglalási szokásainkat! Úgy fejezném ki magam: utazz tudatosan! Persze ez nem mindenkinek egyszerű. Pedig sokszor az egyszerűségben rejlik a megoldás, és pont az kerüli el az utazók figyelmét. A csábító ajánlatok nem mindig a legkedvezőbb feltételek mellett vezetnek el az álomúthoz, nem is beszélve a garanciákról. Azt javaslom, szerezzünk maradandó élményt utazásainkkal, és ne rontsuk el egy átgondolatlan foglalással. Ebben óriási segítséget nyújt az internet. Ha nem boldogulsz, kérj segítséget egy valódi tartalommal bíró bloggertől. Előre gondolkodni, tervezetten foglalni ‒ mindez jelentős áttörést hozhat! 
 
Rengeteget utazol magad is. Hogyan kezdődtek a kilométerek? Mi terelt az utazás felé?
Rájöttem, az egész utazási vágyam még gyerekkoromban kezdődött. Mindig izgatottan vártam a kirándulásokat. Emlékszem, utazás előtt nem bírtam elaludni, csak néztem előre és jártak a gondolataim a másnapi kalandon. Jöttek az osztálykirándulások és a felnőtté válás. A nagybetűs élet kezdetén, amikor a család és a munka került a fontossági sorrend elejére, nem igazán maradt idő utazgatásra. 
Az igazi kilométerek jó tizenöt évvel ezelőtt indultak, amikor a munkám kapcsán különleges jutalomutakkal csábítottak. Az első utak beindítottak, és amikor tehettem, utaztam a családommal, belföldön és külföldön egyaránt.
Az a szabadságérzet, amit az utazásaimon megélek, terel az utazások felé. Az utazási élményeket senki nem veheti el tőlem. Az emlékek megmaradnak, minden más elvész. Mivel megtehetem, hogy nyaralás után kipihenjem a fáradalmakat, nem fáradtságnak, hanem utazási utóhatásnak élem meg az utazás utáni időszakokat.
 
Vannak-e kedvenc úti céljaid? Bakancslista?
Minden úti cél a kedvenceim közé tartozik. Mivel egy egész élet kevés bejárni a világot, ezért konkrétan nincs fix úti célom. Vannak vágyaim persze, ahová szívesen utaznék. A Karib-térség nagy álmom, lehet, azért is, mert egyszer lemaradtam róla…
Bakancslista? Pár éve nyáron leültem a feleségemmel borozgatni. Kitaláltam, írjuk össze a kedvenc úti céljainkat, és ekkor született egy több tízmillió forintos utazós lista. Akkor még nem tudtam, hogy ebből a listából ‒ nagyon kedvező feltételek mellett ‒ megvalósíthatom az utazásaimat, abba meg bele sem mertem gondolni, hogy költségmentesen. Íme, a lista egy része: Zanzibár, Afganisztán, Moszkva, Karib-térség, Grönland-expedíció, Kuba, Mexikó, Rió, Vietnám, India…
 
A FireFlieshazai képviselője vagy. Hogyan ismerkedtél meg velük?
A FireFlies egy nemzetközi online turisztikai cég, amelyben érdekeltségem van a hazai és a nemzetközi piacon. A cég attól különleges, hogy kompletten leszervezheted a felületükön az utazásod, ráadásul beszerzési áron juthatsz hozzá több mint kétmillió ajánlathoz. Tehát nálunk marad az árrés, amit egy idegen multi tenne zsebre a hagyományos utazásaink során, így a költőpénzünket saját magunk keressük meg a FireFlies-utazásaink során.
Egy New Yorkban élő magyar barátom hívta fel a figyelmemet e lehetőségre 2018 nyarán. Laci barátom csak ennyit mondott: Látom, sokat utazol. Mi lenne, ha kipróbálnád azt az online utazási irodát, amivel én magam is tekerem a mérföldeket?A legjobb pillanatban harapott belém, azt mondtam neki: Jól van, küldd át, mi bajom lehet!Emlékszem a napra, amikor megértettem a lényeget. Ha csak fele annyiért utazhatok, mint korábban, már megéri. Megtetszett az utazóközösség, rengeteg új, jó emberrel ismerkedtem meg. Ha nagyon előre szaladunk, akkor elmondhatom, mostanában már többnyire ingyen utazom. 
 
Ha valaki maga intézi az utazásával kapcsolatos foglalásokat, szerzi az ismereteket, általában ez gyakorlatot igényel, és vannak, akik mindezt macerának élik meg. A FireFlies miben vesz le terhet a vállunkról?
Sokan azt gondolják, macera az interneten foglalni, böngészni. Ez azért is van, mert elveszünk a kínálatban. Az előnye persze, hogy mindenki megtalálja a kedvenc úti célját, a hátizsákostól az ötcsillagos luxushotelig. Minden csak gyakorlás kérdése, hamar hozzá lehet szokni. Én sem cyber gyereknek születtem, és nem is kell gurunak lennem. A keresési-szűrési lehetőségek megkönnyítik az utazás kiválasztását.
Anno, amikor találkoztam a FireFlies utazóközösséggel, az első kérdésem a segítségre és a garanciára vonatkozott. Azt mondták, minden úgy lesz, ahogy leírták. Hát, úgy is lett: kaptam segítséget és igénybe vettem a garanciát. Így saját tapasztalatom van, milyen trendi módon működik minden, és ezt tényekkel is alátámaszthatom. Remekül működik a hotline szolgálatásunk egész héten, és zseniális, hogy pénteken, munka után is magyarul szólal meg. Az utazói közösségünk lehetővé tette, hogy mindenben segítséget kapjunk. Létrehoztunk egy zárt utazói klubot, amelyben minden útmutatás elérhető, gyakorlatilag nulla internetes ismerettel el lehet sajátítani az online foglalás csínját-bínját. Jó példa erre a közösségünk egyik legidősebb hölgy tagja, Mariann, aki 81 évesen maga intézi az utazásait. Nemrég ejtőernyős ugrást hajtott végre, amin az is látszik, hogy az utazási élmény mindenkit megfiatalít. Ezen felül 155%-os garanciát vállal a FireFlies, valamint egyéb kiterjesztett garanciákat is biztosít.
 
 
Hogyan lehet veled kapcsolatba lépni?
Online cég vagyunk, így online lehet velem kapcsolatba lépni: van honlapom, Facebook-oldalam és Instagram-elérésem, illetve telefonon is megtalál, aki akar. A személyes találkozás híve vagyok, egy találkozón fel tudom mérni, kinek mire van szüksége. 
 
www.farkas-zsolt.hu


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette OOK Press Konica Minolta Mexx Nautica CSD