Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Legyen tánc, tavasszal!


„Te vagy a legnagyobb hős a világon: / Én a királynőd és te a királyom” – énekli kórusban a kocsiban a társaság – van közöttük ötvenes, erősen harmincas és huszonéves nő egyaránt… Hiába, a Honeybeast zenéje, ironikus szövegei összehozzák a legkülönbözőbb korosztályokat. Engem is azonnal „megvettek” – amikor megláttam őket az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatóján, A Dal műsorában. Öt éve ennek, az együttes azóta is sikeres. A sok munka betetőzéseként tavaly teltházas koncerten adták elő a SympHONEY show-t a budapesti Arénában. Egy kis pihenő után idén tavasszal új, izgalmas projektet indítottak. Még a próbák idején beszélgettünk Tarján Zsófival, a zenekar frontasszonyával, énekesnőjével, akit az új műsor születésének részleteiről kérdeztünk, de saját, látványos átalakulásáról, életmódváltásáról is faggattuk.
A zenekar közösségi oldalára feltettek egy felvételt, amely megörökíti, amint Tarján Zsófi örömmel készül az Aréna-koncertre, és szinte mámoros, feldobott hangulatban mutatja meg a rajongóknak, mi van a kulisszák mögött:
– Engem minden új kihívás rettenetesen inspirál. Ráadásul az egész zenekar bakancslistáján szerepelt, hogy egy igazi show-t adjunk elő az Arénában, szimfonikus zenekarral, kórussal. Ez az egész csapatnak óriási élmény volt, és szerettük volna a lehető legtöbbet kihozni abból a napból, amikor boldogan vártuk a találkozást a közönséggel – mesélte erről Tarján Zsófi.
A Honeybeast tudatosan építkezik. Míg a korábbi turnéjukon szimfonikus kísérettel szerepeltek, most, tavasszal a tánc kap hangsúlyt:   
– Egészen új dologba akartunk belevágni. Olyasmibe, ami legalább annyira érdekes, mint a SympHONEY turné, kellőképpen kifejező és erősen kötődik a zenéhez. A zenekar egykor Szegeden alakult, évek óta figyelemmel kísérjük a Szegedi Kortárs Balett tevékenységét, és nagyra tartjuk, amit csinálnak. Ezért szerettünk volna velük dolgozni, és örültünk, hogy tetszett nekik az ötlet. Elküldtük nekik azokat a dalokat, amiket előadnánk a koncertsorozaton, és ők kiválogatták azokat, amikre szívesen csinálnak koreográfiákat. Így alakult ki a popzenét és a kortárs balettet ötvöző Legyen tánc! projektünk. Most még mindenki készül, a zenekar és a balett javában próbál, én itthon sokat gyakorolok, elindítom az alapokat és arra énekelek, a szomszédok nagy örömére – nevet Zsófi, és hozzáteszi: – Bár nem panaszkodnak, sőt, azt állítják, hogy szeretik…
A humor, az irónia, no és az önirónia a gyakran társadalmi jelenségekre reflektáló szövegeket is áthatja – ezért is nagy a táboruk. Tarján Zsófi annyira összeforrt ezekkel a szövegekkel, a dalok jellegzetes stílusával – amelyekben megfér édes és keserű, líra és vadság, honey és beast –, hogy kezdetben azt hittem, beleszól a szövegekbe. 
De erre csak a legritkább esetben van példa:
– Ez Bencsik-Kovács Zoltán szövegíró és zeneszerző érdeme: vele nagyszerű munkaközösséget alkotunk. Azért tudom hitelesen visszaadni azt a világot, amit a dalai képviselnek, mert hasonlóan gondolkodunk, és sok 
mindenben egyforma az ízlésünk. Az Egyedül szövegét kifejezetten nekem írta, aminek nagyon örülök – mármint a dalnak, és nem a szingliállapotnak, amiről szól. Azért fontos ez a dal, mert őszintén mesél olyan dolgokról is, amik tabunak számítanak – mondta Zsófi, aki eredetileg alkalmazott grafikus, ezért ő a vizuális tartalmak felelőse az együttesben. Azt mondja, hogy – ha egy show-ra készülnek – a dalok előadásához rengeteg vizuális ötletet jegyez le, de hozzáteszi: a megvalósítás több szakember csapatmunkáján múlik. Zsófi tervezi a lemezborítókat, és amikor animációs klip készült a dalukhoz, ő tervezte a figurákat, a képes forgatókönyvet… Szívesen csinál más zenészeknek is lemezborítót: dolgozott már például Caramellel, de az Arany János-évre készült CD is az ő munkája – azon népszerű zenekarok Arany-versek feldolgozásaival szerepelnek.
És ha már a vizuális megjelenésnél, a látványnál tartunk: Tarján Zsófi maga is óriási átalakuláson ment keresztül. Én kedveltem a barna, rövid hajú, gömbölyűbb Zsófit – az egyéniség varázsa nem a súlyon múlik –, de ámulok azon, hogy ma egy karcsú, szőke „szirén” bűvöli el a közönséget – kirobbanó energiával – a koncerteken… Az életmódváltásra egy anyagcsere-probléma miatt kényszerült, de vallja, ennek csak pozitív hatása volt:
– Szerencsére változtattam, és ma egészségesen élek – azzal a túlsúllyal, amivel küszködtem, nem is lehetett volna hosszú ideig bírni, én pedig még jó sokáig szeretnék itt lenni – mondta erről. A legtöbben ilyenkor, tavasszal kezdenek igazán diétázni, sportolni – így Zsófi számukra is példát adhat. Faggattam, olykor nem csügged-e el? Hiszen a diéta mellett hetente háromszor edzi magát:
– Minden nap úgy kell élni, hogy egy kicsit legyőzzük önmagunkat, és akkor úrrá tudunk lenni az időnként jelentkező csüggedtségen – mondta bölcsen, és hozzátette, egy-egy koncert is felér egy kiadós edzéssel, hiszen a fellépés is csupa pörgés, bírni kell az iramot. – Amikor pedig az ember kiadja az összes energiáját egy koncerten, már nem is tud elcsüggedni – mert nem is jut ideje az önsajnálatra!
Ami a távolabbi terveket illeti, a zenekar nyáron is ott lesz a jelentős fesztiválokon: a VOLT-on például biztosan. A nyári fellépések persze mások, mint a tavaszi turné: a nyár a bulihangulat ideje, ahogy Zsófi mondja, olyankor „rock and roll, ami a csövön kifér…” De az énekesnő azt is tervezi, hogy a közösségi oldalán ezentúl grafikáit is többször megmutatja a követőinek.
 
 
 
szerző: Gábor Gina

 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim