Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Kisütött a Nap, nyeregbe!


A tavaink nyaranta remekül teljesítenek. Strandok nyílnak, napágyak és napernyők kéretőznek a fűre, tejfölös lángos terem minden második négyzetméteren, és ütemre csattognak a gumipapucsok. A Velencei-tó is nagyszerűen virágzik nyáron. Akkor már csak az a kérdés, mi történik errefelé – tavasszal? Nézzünk körül!
Ami kikelettől lombhullásig bátran ajánlható: a tó megkerülése bringával. Mintha épp erre találták volna ki! Harmincvalahány pihentető kilométer, és sehol egyetlen vádlitépő hágó. A bringaút szelíden körbejárja a tavat, többnyire annak közelében jár, másutt enyhén távolabb kanyarodik, megint másutt elhagyott műútra tér. A táv idősebbeknek és gyerekeknek sem fájdalmas. Ha nincs felszerelés, nem gond: a kölcsönzők elfogadható áron felmálházzák a betérőt.
Induljunk Agárdról! Harminc kilométer gyorsan lepereghet, ám a bringatúrából akár egész napos programot is kerekíthetsz – adunk hozzá tippeket. Érdemes tudni, hogy a Velencei-tó számos vízimadár otthona, így nem indokolatlanok az út mentén épített kilátók. Agárd határában, a Sarvaicz körösztje mellett emelkedik az égbe egy kilátó, majd Dinnyés felé, elrejtett kertben egy másik.
 
A tó túloldalán, Pákozdnál aztán bőséggel akad tennivaló. A kilométerekre szomjazók akár az ingókövekig is eltekerhetnek, feltéve, hogy nem országúti kerékpárral érkeznek. A tóhoz közelebb eső Pákozdi Katonai Emlékpark viszont bringától függetlenül megközelíthető – ide azért fel kell kapaszkodni! Az emlékpark jól felkészült látnivalókból, kiállításokból, szobrokból és panorámából, így legalább egy órát érdemes rászánni!
 
 
A közelben fekszik a Pákozd-Sukorói Arborétum, ami alapjáraton csendes, tájmúzeummal felvértezett, és sétára termett vidék, de gyakran tölti be jóleső gyerekzsivaj. Már csak azért is, mert hétmérföldes tisztásával és játszóterével éppen gyerekzsivajra termett.
 
Sukoró „belvárosa” alaposan átépült, ha valaki felkapaszkodik egészen a templomig, egy látogatható lovardát is talál.
 
Néhány újabb kilométer után aztán Velence strandjai következnek, és a város egyik fő attrakciója, a Korzó. Bringás körökben fontos pont a Korzó, lévén rendszeresen otthona a legfőbb hazai kerékpáros eseménynek, a Tour de Hongrie-nak – történetesen éppen innen indul a Velence–Székesfehérvár, közel kétszáz kilométeres szakaszra a népes nemzetközi mezőny.
 
 
Ha valaki további látnivalókat szeretne, akár egy irodalmi kitérőt is tehet: Kápolnásnyéken található a Vörösmarty Emlékmúzeum. Egy hatalmas park közepén fekszik a múzeumként szolgáló ház, tele relikviákkal, amelyek többsége, ha nem is a költőé volt, korhű darab. Az íróasztal viszont Vörösmartynál szolgált, és a Szózat kéziratváltozatai is eredetiek. Ugyanitt, Kápolnásnyéken érdemes megtekinteni a kívül-belül felújított Halász-kastélyt!

És ha irodalomból nem elég, irány a következő állomás Gárdonyban: Gárdonyi Géza szülőháza. Jól berendezett, ereklyékkel, egykorvolt bútorokkal, használati tárgyakkal jól megrakott múzeum ez, az Egri csillagok rajongóinak kötelező. Mint ahogy gyerekkel érkezőknek kötelező az egyazon telken fekvő rönkvár is! Fából épített tornyok nyúlnak, lépcsők és folyosók várják a fiatal várvédőket. Klausztrofóbiás tesztnek pedig megfelel a föld alatt vezető, betongyűrűkből álló, titkos ösvény.
 
S ha a kilométerekből elég, és ismét Agárd köszön a kerékpárosra, a megtett út után a víz hozhat felüdülést – vagy éppen további mozgalmasságot. Ha a pihenést választod, jó megoldás lehet a helyi gyógy- és termálfürdő. A fürdő egésze nyilván nyáron mozgalmas a maga külső medencéivel, csúszdáival, jókora játszóterével és medencébe épített bárjával, ám a gyógyvíz tavasszal is jólesik a testnek, érdemes beáztatnod magad!
 
 
Ha pedig maradt még a kalóriákból, a tó lesz segítségedre. Az Expedíció kenukölcsönzőnél mindenféle vízi járműveket bérelhetsz, néhánytól a sokszemélyesig. Mentőmellény, lapát, navigáció – és jöhetnek a nádasok! Ha szelíden szeled a hullámokat, el sem fáradsz. Egy idő után elnyelnek majd a zsombékok, susnyások, és a vízi világ mindössze, ami veled marad. Ám ha türelmes vagy, vízimadarakat láthatsz rejtett fészkeikben vagy éppen felröppenni a megcsörrenő mobiltól, de a kenuddal ismerkedő siklók sem ritkák. Szitakötőknek meg se szeri, se száma.
 
Éttermeket, büféket nem listázok, terem ezer az út mentén – egyikük magyaros fogásokkal vár, a másik országos hírű gírosztállal fogad. Ha ránk köszön a tavasz, sportos, családias, stresszmentes programra lelhetsz a Velencei-tónál!
 
 
 
Zsiga Henrik írása


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim