Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Fűben - Fában


Időnként az az érzésem támad, mintha a mai kor embere némi gyanakvással használná a saját maga által kifejlesztett, kémiai úton előállított pirulákat. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy sokan újra fűben-fában keresik az orvosságot. Takács Ferenc kertészmérnök – vagyis Feri bácsi, a zánkai füves ember – a gyógynövények szakértője, sok évtizedes tapasztalatára alapozva a családjával hozta létre a Zánkai Gyógynövény-völgyet. Vele beszélgettem a tiszta környezet szűküléséről, a türelmetlen betegekről és a vándorló növényekről.
– Valóban nőtt a bizalmatlanság a kemikáliákkal kapcsolatban?
– Ez egy összetett kérdés, de valóban így van: egyre többen fordulnak a természethez. Nem csak a gyógynövényekhez, hanem magához a természethez térnek vissza, és a gyerekeket is a növények, a természet szeretetére nevelik. A környezetünkben mindent meg lehet találni, ahol még olyan környezetet hagytunk…
– Szűkül ez a tér?
– Sajnos igen. Lakott területen, városon belül nagyon kevés olyan növény van, amit le lehet szedni és ki lehet próbálni, hogy mire jó. Érdemes távolabb merészkedni és ismerkedni a növényekkel.
– Hol a határ: meddig gyógyítsuk magunkat növényekkel, és mikor kérjünk orvosi segítséget?
– Van, aki csak végső esetben fordul orvoshoz, de ha az orvos együttműködő, akkor az antibiotikumokat és az erős hatású gyógyszereket a végére hagyja. A gyógynövények között is van olyan, ami gyorsan vagy erősen hat, míg másokat folyamatosan, naponta lehet fogyasztani. Többek között ilyen a hársfavirág, amit érdemes gyűjteni, én is azon nőttem fel, nem is nagyon voltam beteg. A túlfogyasztása árthat a szívnek, na de a túlfogyasztás nem napi egy bögrét jelent. Persze ha túlzásba visszük, akkor gyakorlatilag minden ártalmas lehet.
 
– Az orvosok mennyire elfogadóak a gyógynövényekkel kapcsolatban?
– Egyre inkább. Amikor kezdőként vizsgáztam fitoterápiából, háromszázhuszonvalahanyadiknak soroltak be, előttem – két kivétellel – csak orvosok voltak. Azért az jelent valamit, hogy az orvosok is egyre többet szeretnének tudni a gyógynövényekről. Nálunk Zánkán a háziorvos homeopátiával is gyógyít. Persze időigényesebb, mint a gyógyszereket felírni és bekapkodni…
– Az tévhit, hogy ha valamit folyamatosan fogyasztunk – például a közismert kamillát vagy az említett hársvirágot –, akkor nem fognak hatni, ha arra használnák, amire egyébként valók?
– Van benne igazság… A kamilla például nagyjából százhúszféle hatóanyagot tartalmaz, közismert a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása, de ezekre nincs mindig szükségünk. Hihetetlenül sok mindenre jó, a világon mindenütt használják, nálunk szerencsére vadonban őshonos. A kamilla drasztikus hatóanyagai árthatnak, ha huzamosabb ideig isszuk. Inkább akkor használjuk, ha szükség van rá, gargalizálni, fertőtleníteni, inhalálni lehet vele, de a fészkes virágok – mint például a kamilla vagy a cickafark – allergiát okozhatnak. A hárs egészen más: ott a bevonó anyagok, a nyákanyagok érdekesek.
– A hárson kívül mit lehet még naponta, élvezeti teaként fogyasztani?
– Sok ilyen van. Például a rengeteg féle menta, amiket a gyerekek is szívesen fogyasztanak. Étvágyjavító hatású, de káros, erős hatóanyagot nem tartalmaz. A borsmenta viszont két év alatti gyerekeknek nem ajánlott, mert gátolhatja a légzőközpontot.
– Meséljen a Zánkai Gyógynövény-völgyről: mit sikerült ott létrehozni?
– Több mint ötszázféle, jeltáblázott gyógynövényt telepítettünk, vagyis bárki önállóan is eligazodhat közöttük. Modern felfogásban, betegségcsoportonként rendeztük el a növényeket. Az első a szívre hatók ágyása, mert talán a szívünk a legfontosabb. Aztán sorban jönnek az idegrendszerre, emésztőrendszerre hatók – na de hát ez így nem megy… A növények nem úgy gondolják, hogy nekem itt a helyem a szívágyásban… vándorolnak, keresik egymás melletti helyüket, szívesen társulnak. Készítettünk vakok kertjét, hogy a gyengén látó vagy vak társaink is megismerkedhessenek a gyógy-, fűszer- és aromanövényekkel. Van pillangóágyásunk, óvodások és aromanövények kertje és mocsári kert is. A növények mára kinőtték a hétezer négyzetméteres kertet: szöknek is és jönnek is vendégnövények, akiket nagy szeretettel fogadunk.
 
 
A tavalyi évünk jól sikerült, sok csoportot fogadtunk, gyerekek is jöttek szép számmal. Főleg szamócaszezonban az óvodások „segítenek” a szüretben, a középiskolások pedig szívesen töltik nálunk az önkéntes gyakorlati idejüket. Négy egyetemmel van szerződésünk, ahonnét szintén gyakorlati időre jönnek egyetemisták és a biokertészeknek is igyekszünk ismereteket adni. Semmiféle vegyszert vagy mérget nem használunk a kertben, csak áztatványokat, jól megvagyunk a kártévőkkel és a kórokozókkal együtt is.
– Laikusok is mehetnek tanulni?
– Természetesen. Tavaly sok önkéntes is jött, aki saját magának szeretne kialakítani egy fűszerspirált, egy magas vagy dombágyást, vagy csak úgy berendezni a kertet, hogy ne sok munkát igényeljen a fenntartása. Szívesen látunk bárkit, fizetni ugyan nem tudunk, de az alapokat meg lehet nálunk tanulni. Hétvégente továbbképzéseket tartunk, augusztus közepétől pedig a gombák kerülnek górcső alá. A környéken nagyon sok gomba van, egy-egy foglalkozáson legalább hetven-nyolcvanféle gombát gyűjtünk össze, ha a tizedét megismerik, az már nagy dolog.
– A Balaton-felvidéken hányféle gyógynövény él?
– Azt gondolom, hogy nincs még egy olyan része az országnak, ahol ennyi gyógynövény lenne. Nagyon gazdagok vagyunk. Részben azért, mert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy génbank, ahol érintetlenül fejlődhetnek a növények. Másrészt rendkívül változatos az élőhely: dombok, patakok, vízfolyások, mészkőgyepek vannak itt, savanyú és meszes talaj, ahol minden növény megtalálja a helyét és jól érzi magát. Bár főszezonban a teakészítés az elsődleges, emiatt egyre kevesebb időm van, de azért igyekszünk gyakran gyógynövénytúrákat szervezni, ahol alkalmanként százötven-száznyolcvanféle növényt tudunk bemutatni.
 
 
Mórocz Anikó


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim