Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Fekete-erdei túrák


Az a helyzet, hogy a neve ellenére a Fekete-erdő csak elvétve fekete, és még csak nem is mindig erdő. S hiába is keresnénk, már Brinkmann professzor sem rendel a tűlevelűek közt megbújó klinikán. Ennyi csalódás után épp itt az ideje, hogy szemügyre vegyük, mihez kezdhet egyáltalán a régióba tévedő vendég! Az alábbi túrajavaslatok mellőzik a klasszikus városnéző úti célokat, múzeumokat, színházakat, sétálóutcákat, helyette pénztárcakímélő, elsősorban outdoor programokat listáznak. Zsiga Henrik szemezgetése.
Amit tudni érdemes
 
A Fekete-erdő területe 6000 km2, de ha igazán németesek akarunk lenni, helytállóbb a 6009,2 km2, formáját tekintve pedig egy 150x40 kilométeres, enyhén kótyagos téglalapot kell elképzelnünk. A domborzat elég cifra, mindig legyen gyanús, hogy a navigáció minden egyes kilométer megtételére legalább egy percet javasol. A régió a svájci és a francia határ mentén fekszik, egy jó zsebóráért vagy egy jó croissant-ért fél óra alatt bármikor átugorhatunk!
 
Erdő erdő hátán
A németek komolyan veszik az erdőt. Nem dísznek tartják az ország délnyugati részét, hanem a kikapcsolódás egyik fő bázisát látják benne. Az erdők tövében kialakított parkolók rendre megtelnek, precíz fürtökbe rendeződnek idősek és fiatalok (inkább idősek), a csomagtartókból előkerül a nordic walking kötelező szettje, jelesül márkás bot, márkás csuka, márkás ruházat és márkás napszemüveg, egyesbe teszik magukat, és irány a sűrű!
Annyi a túraútvonal, hogy az innen eredő Dunát is el lehetne rekeszteni velük. Az erdei utak ráadásul jól táblázottak, szemetet pedig nyomokban sem tartalmaznak. De a turisztikáért felelős illetékesek itt nem csupán a jó levegővel meg a zöld ötven árnyalatával készültek – számtalan helyen kész kaland várja a betérőket, elsősorban is a gyerekeket. (Fontos lenne idehaza is hívogatóvá tenni erdeinket, kismillió jó példát lehetne honosítani.)
Feldberg mellett az erdőt például nagyszerű koboldok lakják. A túrázó nem unatkozik, mert néhol fára kell másznia, kidőlt óriásgyökéren csodálkozhat, gigatölcsérrel az erdő hangjait is begyűjtheti, távcsöveken kémlelheti a tájat, és az útját gyerekszem számára láthatatlan érzékelők szegélyezik, amelyek aztán a kellő időben madárhangokat szólítanak a rejtett hangszórókba. Bizton állíthatom, a gyerekek önként és korlátlan mennyiségben fogyasztják a kilométereket az efféle tematikával megtámogatott ösvényeken. Nagy kérdés persze, hogy a telepített koboldok minden országban huzamosabb ideig a helyükön maradnának-e…
Hallwangennél egyszerű a kérés: van ingyenes megőrző ezer, vedd le a cipőd, és mars az erdőbe! Két és fél kilométert sétálsz mezítláb, miközben parafadugókon, finom üvegtörmeléken, tobozokon, kavicsokon meg tucatnyi egyéb, a láb számára egzotikus talajon haladsz át. De még ennél is többet kapsz: vízijátékok, mászókák, pihenők kísérik az utadat. S ha térdig sáros-koszos lennél (az leszel), semmi gond, az út végén megannyi lábzuhany vár, hogy üdén bújhass vissza a cipődbe!
 
 
Tóparti órák
A régió nem szenved hiányt tengerszemekben. A Fekete-erdő egyik leglátogatottabb vízfelülete a Schlusee, ez a sötétkékes, Loch Ness-i szörnyeket rejtő tavacska. Ha valaki sétára vágyik, a partmentét épp a számára találták ki. Csendes, fákban és apró kövekből rakott sztúpákban gazdag vidék, jólesik a néhány kilométer. A tó elektromos csónakkal is bevehető. Ha így döntesz, a kormányt akár a gyereknek is átengedheted, mert a csónak padlógáznál sem gyorsul egy csomó fölé. Ha a Schlusse-vel végeztél, érdemes a szomszédos Titisee-t is meglátogatni, ahol a cukrászdában természetesen Fekete-erdei tortát is rendelhetsz, illetve eljátszadozhatsz a milliónyi rezidens vadkacsával. Ha valaki az eldugott, rejtelmes, már-már misztikus vizek barátja, a Mummelsee vagy a Glaswaldsee felé kormányozza az autóját!
A kakukkosórák birodalma
Az a legenda járja, hogy a kakukkos órákat a hó miatt a hegyeken ragadt emberek kezdték készíteni. Ha így van, akkor azért van némi pozitív hozadéka is a globális felmelegedésnek, mert így talán mégsem ragadnak annyian magukra a kis vésőikkel, ecsetkéikkel, rugós madárkáikkal. A Fekete-erdőben bármikor elkölthetsz öt-tízezer eurót egy méretesebb kakukkos órára, pedig nincs az a Nobel-díjas lakberendező, aki bármely lakásba akárcsak egyet is el tudna ízlésesen helyezni. Ha esztétikai minőséggel nem is, népi hagyományokkal határozottan bír e műfaj, így érdemes a régió középső vidékére felrajzolt kakukkos órás körutat követned, amelyen szaküzletekre, rekord méretű homlokzati megaórákra bukkanhatsz. Ha a giccs nem rettent, Triberget ki ne felejtsd, háromembernyi mackóbábu mászkál le-föl a ház oldalán! A boltokban pedig kedvedre rácsodálkozhatsz az árakra.
 
 
Szellemlakta burgok
Minden erdő mélyén húzódik egy-egy elhagyott vár. Többségük jó, látogatható egészségnek örvend, bújócskához, távolba meredéshez ideálisak. Akadnak nevesebb darabok, amelyek nagyobb tömegben csábítják a látogatókat, némelyikük viszont napi egy-két odatévedő kalandorral is beéri. Ha érdekel az egykori vitézek világa, feltétlenül ejtsd útba Biberach mellett Hohengeroldseck romját vagy a Burg Hohennagoldot éppen Nagold dombján. A burgokhoz vezető hegyi utak jó pár kalóriától is megszabadítanak.
Vízesések
Számolatlanul terem a régióban a hosszú záridős fotók örök modellje: a vízesés. Sok helyütt kilométereken keresztül követheted a kanyargó-csobogó-zúduló patakokat. Az erdő hűst, a korlátokkal jól ellátott ösvények pedig biztonságot adnak. A vízesések az év bármely szakaszában fogyaszthatók, fotósoknak kötelező. E listára kéretőzik a menzenschwandi, a tribergi vagy éppen az Allerheiligen-vízesés.
 
 


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette Konica Minolta Mexx Nautica CSD OOK Press Audi