Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Fa az irodában? Ja, az ötödiken


Csiszér Tamás belsőépítész palettáján a rengeteg optikai szalon mellett
rendre felbukkannak különleges megrendelések is – ezekből csemegézünk.
 
 
 
BUDAPEST | Hiya iroda
 
A Hiya irodaháza egy belvárosi épület ötödik emeletén található. Fiatalos, lendületes csapatról, munkahelyről volt szó, valami belsőépítészeti poén kellett! Az inspirációt a tervezéshez elsősorban az épület belső udvarát ellepő zöld növények és a cég jellegzetes lila logója adta. Az irodába így sikerült becsempészni a természet hangulatát, merthogy három élethű fa és savmart üvegek mögé elhelyezett növények díszítik a helységeket. Az álmennyezet elbontásával és a sínes lámparendszerrel indusztriális hatás is garantált. Ráadásul a csövek sok helyütt a megszokottól eltérő, friss színeket kaptak. Az is remekül működik, hogy már a bejáratnál egy kötetlen, laza, fiatalos enteriőr fogadja az ideérkezőket. A recepcióból nyíló üvegfalak átláthatóvá, egyterűvé teszik a bejáratot az iroda többi helyiségeivel. Az irodában két konyha, pihenő szoba, tárgyalók és ötletelő szoba is helyet kapott.
 
 
 
SZÉKESFEHÉRVÁR | Plazmaközpont
 
A gyógyászati célú kutatások és az orvoslás óriási mennyiségben igényli gyógyszerek készítéséhez, vagy éppen tüdőtranszplantációhoz szükséges az emberi vért. Világszerte létesülnek központok, ahol folyamatosan és nagy mennyiségben gyűjtik be az életadó vérplazmát. A mennyiségi kívánalmak már nem engedik, hogy riasztó, boncteremre hajazó kórtermek épüljenek, ahová csupán nagy levegővétellel térnek be az önkéntesek. Ma már több kell – vérből is, odafigyelésből is.
 
Olyan miliőt kellett kialakítani, amely kapcsán kevésbé az önkéntesek kevésbé asszociálnak az egészségügyben megszokott szigorú hangulatra. A tervezőnek túl kell lépnie a fehér-halványzöld-halványkék tengelyen.
 
Noha a magas higiéniai követelmények komoly kötöttségeket jelentettek, a színek és a formák segítségével megvalósulhatott egy barátságosabb, játékosabb hangulatú enteriör. A hófehér belsőt pillanatra sem hagyják magukra az élnénk színek: a padlózaton színes vonalak kúsznak, a mennyezetet óriási harsány körök bitorolják, az értékmegőrző szekrények pedig gigantikus tetrisz-játékokként lakják a falakat. Az emeleti véradó-fotelek is erős, a mennyezet festésével egyező színeket kaptak. Kalapemelés jár a fogadótér hatalmas hófehér lámpáinak, amelyek különös formáikkal minden szigort messze űznek az épületből.
 
 
 
KAPOSVÁR | Orvosi rendelő
 
Ebben a kaposvári rendelőben, ha várakoznunk kell, színek és minták gondoskodnak róla, hogy biztosan ne unatkozzunk. Az orvosi szobákban a szürke remekül párosul a meghatározó fa dekorpanelekkel, és a hófehér masszív jelenlétével. Külön figyelmet kapott a világítás, nagyjából a teljes szoba fehér fenyben úszik. A várótermi rész némi plusz inger követelt: itt ezerszínű kiegészítők, úgymint szőnyeg, illetve kárpitozás teszi otthonossá a teret. A geometrikus minták egy kicsit modernek is, egy kicsit retrók is, de mindenképpen barátságosak.
 
 
 
BALATONFÜRED | Főnöki iroda
 
Egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cég tulajdonosának a kérésére az volt, hogy az irodája tematikáját a munkája és a hobbija, azaz az autózás és a rallizás határozza meg. Így aztán az iroda tagadhatatlanul tükrözi is mindkettőt. Az álmennyezetbe beépített világítás egy stilizált út is egyben. Az iroda Balatonra néző üvegportáljánál kialakított tárgyalóban egy olyan asztal kapott helyet, amiben egy telefonról irányítható drift pálya található, a tárgyalószékek pedig stílusosan versenyautóülések lettek.
A falakat egyrészt a tulaj nyertes serlegei díszítik az erre kialakított szekrényben, másrészt olyan képek borítják, amik a sportolás közben készültek a megrendelőről. 
Az iroda másik felébe egy egyedi tervezésű ülőgarnitúra került – pohártartókkal, hogy autóülésre emlékeztessenek. Mivel a tulajdonos sok időt tölt e falak közt, fontos szempont volt, hogy az iroda kényelmes és otthonos is legyen egyben. A padlószőnyeg és a meleg színek épp ezt a célt szolgálják.
 
 
 
Zsiga Henrik írása


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim