Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Bakancsnyomok a hóban


Téli kalandozások nemzeti parkjainkban
 
„Transzbükki átkelés, terepmadarász túra a debreceni Nagyerdőn, kalandozás a Sebesi-völgyben, Hortobágyi Bagolynap, vagy éppen téli nyomkeresés a szikesen” – az idei nagy sikerű programok után 2019-ben is két kiemelt hétvégén várják a természetkedvelőket a magyar nemzeti parkok, a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében.
 
Kezdjük a legjobb hírrel: kevesen tudják, de hazánk területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része védett hazai és közösségi jelentőségű természeti terület. A nemzeti parkok elsősorban nyilván arra hivatottak, hogy érintetlenséget, menedéket biztosítsanak az ott élő állatoknak, növényeknek, ugyanakkor hasonlóan fontos misszió az ismeretterjesztés, illetve hogy a látogatók békére, feltöltődésre, kalandra, élményekre leljenek – akár föld felett, akár föld alatt.
 
A parkok munkatársai úgy szervezik a programokat, úgy tervezik és építik a látnivalókat, hogy egyaránt kikapcsolódhassanak azok, akik a csendet, a nyugalmat, és azok, akik a pörgést, a kalandot, a felfedezést keresik. Országszerte szaporodnak az interaktív látogatóközpontok, a meg-megújuló tanösvények, a visszafogottabb és az embert próbáló barlangok, a zen állapotot adó arborétumok, a múltat megelevenítő tájházak, erdei iskolák.
 
Érdemes a parkok online felületeit követni, mert minden hónapra jut program elég: márciusban a Barlangolás, áprilisban a Csillagséták, nyár elején a Magyar Nemzeti Parkok Hete vagy ősszel a rejtett tájaink sajátos lombhullató hangulatát bemutató Tájséták. Aki nem retten a hótól és a hidegtől, annak bőven jut télen is tennivaló. A tél megismételhetetlen, egyedi arcát, a természet igazi csendjét, az alvó erdők és rétek varázsát a Téli túrák nemzeti parkjainkban programsorozaton ismerheti meg, aki sapkát és sálat vesz.
 
 
Nem kérdés: ebben az időszakban a nemzeti parkok egészen más arcukat mutatják. Kevesebb a túrázó, így az erdők, a mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről.
 
Érdemes szem előtt tartani, hogy a természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolják a látogatókat, ahova – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – más időszakban nem. A magyar nemzeti parkok téli ajánlataiban mind az élő és élettelen természeti értékek, mind pedig a magyar tájak szerelmesei kedvükre csemegézhetnek. Nézzünk pár példát!
 
A tél a távolba tekintés nagy barátja. A hegyvidéki területeken számos olyan természetes kilátópont található, amelyekről télen jóval szélesebb panorámát vehetünk magunkhoz, és a megkopott lombozat miatt a domborzat is jobban szemügyre vehető. A Bükk vagy a Börzsöny magaslatairól egy tiszta, napos decemberi napon akár a Magas-Tátrát is megpillanthatjuk!
 
A táji értékek kedvelőinek jó szívvel ajánlhatjuk az Aggteleki Nemzeti Parkot, aminek jósvafői kezdőpontján három, a térségben eredő patak folyik össze: a Jósva, a Kecső-, és a Tohonya-patakok. Az innen induló túra végighalad a Tohonya-völgyön, és így a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető.
 
A Kiskunsági Nemzeti Park által meghirdetett A puszta télen program már-már receptre felírható orvosság a stresszel küzdők számára. A keményebb fizikai kihívást keresőket a Bükki Nemzeti Park Transzbükki átkelése ismerteti meg a Bükk téli arcával és fokozottan védett területeivel.
 
Ha valaki kevesli a hegyek, mezők, völgyek látványát, 34 barlangból mazsolázhat. Ezek a föld alatti terek már csak azért is hívogatóak, mert évszaktól függetlenül 10-12 °C hőmérséklettel várnak – a barlangok a természetes légkondicionálás bemutatótermei. Persze barlangból többféle is akad. Ha valaki kevésbé megterhelő, kényelmes, biztonságos túrákat keres, bátran látogassa meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutatóhelyeit, a Pál-völgyi- vagy a Szemlő-hegyi-barlangot! Utóbbi kerekes székes vendégeket is fogad. Ha viszont valaki dögös aktív kikapcsolódásra szomjazik, az a Mátyás-hegyi-barlang felé kanyarodjon. Itt aztán kúszhat-mászhat, elfáradhat, megküzdhet a sziklavájatokkal. A túrához itt már szükség lesz speciális felszerelésre, történetesen overallra, sisakra, fejlámpára, de semmi gond, mindezekkel a barlang üzemeltetője ellát. Hasonlóképp megdolgoztat a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, ahol 1,5-2 órás alaptúra, vagy 4 órás extrém túra fogad. Kevés olyan porcika marad, amit ezek a barlangok meg ne tornáztatnának. A kényelmesebbek néhány kilométerrel arrébb jókat csónakázhatnak egy hangulatos kisváros alatt, a Tapolcai-tavasbarlangban.
 
A madárvilág kedvelői sem maradnak izgalom nélkül: éppen őket szólítja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Telelő – Vadludak útján a Hanságban programja, ami az Osli-Hanyban telelő vadludak megfigyelésére nyújt különleges lehetőséget.
 
 
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban az Északi madárvendégeink túra és a Kígyósi madarászat – tél program hasonlóan lebilincselő pillanatokat ígér. És közel sincs vége a „szárnyas” kínálatnak: a ragadozó madarak rajongóinak a Hortobágyi Nemzeti Park készül a különleges Hortobágyi sasles programjával, amelyen a legnagyobb nálunk fészkelő ragadozó madarak viselkedését, táplálkozását lehet megfigyelni.
 
 
December végétől február közepéig nyílik a Szársomlyón a fokozottan védett magyar kikerics. A Duna-Dráva Nemzeti Park által szervezett túrák résztvevői a ritka növény mellett a Szársomlyó növénytani, állattani, kultúrtörténeti értékeit is megismerhetik.
Az Őrségi Nemzeti Park európai bölényei és eurázsiai vadlovai télen is szabadon látogathatók a Szalafő, Pityerszeren található legelőjükön.
 
A felsorolás közel sem teljes: a Téli túrák nemzeti parkjainkban programsorozat részletes programját a www.magyarnemzetiparkok.hu/teliturak weboldalon érdemes fürkészni.


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette Konica Minolta Mexx Nautica CSD OOK Press Audi