Tedd fel
a pozitív szemüveget!

A legkisebb családtag


A képstabilizáció sokáig a mozifilmesek privilégiuma volt, hiszen sok millióba kerültek a fahrtkocsik és kamion kellett a szállításukhoz. Pár éve azonban a vloggerek és a hobbifilmesek nagy örömére megjelentek a megfizethető árú, kézben tartható kistesók, amikkel a fényképezőnk vagy akár az okostelefonunk képét is kisimíthatjuk. A következő lépést a DJI tette meg. Az Osmo Pocket zsebre vágható gimbaljával megérkezett a képstabilizáció a családi videózásba is.
Egyre gyorsabban fejlődnek a videófelvevő eszközök. A nyolcvanas években még menők voltunk a suliból kölcsönkért, vállról indítható VHS kamerákkal, ma pedig már a 4K felbontás az alapkövetelmény a felső-közép kategóriás okostelefonokban is. Feltörekvő YouTube-Tarantinóként merre fejlődhetünk tovább? Stabilizáljuk a képet, mint a mozis kollégák. Ennek ma már semmi akadálya. Pár tízezer forinttól vehetünk képstabilizáló eszközöket, melyekkel szeretett kameránk megnyugszik, és nem veszi át többé kezünk rezdüléseit. Sok vlogger él ezzel a lehetőséggel, hogy profibb videókat készítsen, de ennek is megvan az ára. Körülbelül fél kilóval növeli az eddig se feltétlenül könnyű közvetítő rendszerünk súlyát, amit nehéz huzamos ideig fél kézzel megtartani.
 
A DJI-nál úgy gondolták, hogy ez így nem életszerű alternatíva. Fogták a drónjaikban hosszú évek alatt tökéletesített és ott már jól bevált 12 megapixeles, 4K kamerájukat, kicsit áttervezték a mozgatórendszert, és mindezt rászerelték egy tenyérnyi nyélre, ami annyira kicsi, hogy épp belefér a szükséges elektronika és egy 800 mAh akkumulátor. Az eredmény egy negyedakkora méretű és súlyú képstabilizációs kamerarendszer, ami a védőtokjával együtt is elfér a zsebünkben, a hátizsákunkban, de akár egy közepes méretű ridikülben is a gázspray mellé. Érintőképernyő is helyet kapott a készüléken, ami mind a beállításoknál, mind a felvételek készítésénél nagyon hasznos lesz számunkra. Persze ez a kis méretű objektív nem válthat ki egy profi, cserélhető objektíves felszerelést, de nem is ezekkel lép egy ringbe az Osmo. Az akciókamerákkal és az okostelefonokkal veszi fel a versenyt, de a GoPro utolsó generációját kivéve egyik se tartalmaz értékelhető minőségű képstabilizációt.
 
Sokakat eddig a méret és a súly tántorított el. Ha kirándulásra készülődve el is rakjuk a telefonunkkal együttműködő gimbalunkat a hátizsákba, hosszú és körülményes lesz elővenni és összeszerelni, amikor hirtelen meglátunk valami fontos rögzíteni valót. Ha elkezdi kergetni a haverunkat egy édes grizzlymackó, nincs idő a szerelgetésre, így csak egy futástól és röhögéstől rázkódó felvétel marad meg az örökkévalóságnak. Az Osmo Pocket három másodperc alatt helyezi magát üzembe, így a zsebből és a tokból elővéve is csak 6-8 másodperc telik el, mire elkezdhetjük rögzíteni a videót. A kis súly miatt a 140 perces üzemidőt is könnyen ki tudjuk használni, és nem egy masszív izomlázzal zárjuk legjobb barátunk lagzijának filmes dokumentálását.
 
 
Mint minden első generációs eszköznek, a DJI felvevőjének is vannak gyermekbetegségei. Bár minden szoftverfrissítéssel kicsit javítottak rajta, de a fókusz még mindig lassú a kategóriájában megszokotthoz képest. A kijelző túl kicsi – persze nagyobb el se férne rajta –, és alacsony a felbontása ahhoz, hogy észrevegyük, ha valami életlen lesz a felvételünkön. Mindkettőre megoldás, ha a mobilunkat csatlakoztatjuk az Osmo Pockethez, így azonnal nagy méretű élőképet kapunk, és az okostelefon processzorát kihasználva a fókusz is felgyorsulhat. Konstrukciós hibának nevezhetjük azt is, hogy állványhoz közvetlenül nem rögzíthetjük, de már kapható hozzá olyan kiegészítő, amivel ez a probléma is orvosolható.
 
Mivel nem igazán ütés- és vízálló, sportvideókhoz nem a legjobb választás, de ahol az operatőr kevésbé aktív, ott igazán jól teljesít. Gyorsan és pontosan követi a kijelzőn kiválasztott témát, jól reagál a változó fényviszonyokra, igyekszik minden esetben jó felvételeket készíteni nekünk. Ahol befogadják, ott a DJI Osmo Pocket gyorsan be fog illeszkedni a családba.
 
 
 
Székely Zoltán írása


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim